Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tijd voor turbo!”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois kondigt massa investerin­gen aan

- DIRK HENDRIKX

Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) heeft het Vlaamse politieke jaar afgetrapt met een opsomming van wat allemaal in de pijplijn zit. “Het mag misschien saai klinken, maar dit is goed bestuur”, zei hij aan het einde. Maar ook, iets meer enthousias­merend: “De motor slaat aan. Nu is het tijd voor de turbo.” Die Vlaamse turbo komt vooral neer op investerin­gen in scholen, zorg, innovatie en verkeer.

Bourgeois besloot met een pleidooi voor een warme maar ook gedeelde samenlevin­g. “Wij gaan voor een samenlevin­g waar Sam, Samir en Samuel, Meryem, Myriam en Marie gelijke kansen krijgen en ze ook grijpen.”

Over de Turteltaks repte Bourgeois niet, die blijft dus gewoon.

Samengevat: de Vlaamse regering houdt woord en pakt uit met 600 miljoen aan investerin­gen na twee magere jaren waarin voor 2 miljard bespaard is. Tegen 2019 moet de teller voor investerin­gen op 1,5 miljard euro staan.

Brandhout

Het zal niet verbazen dat de Vlaamse oppositiep­artijen toch brandhout maakten van de toespraak. “Bourgeois heeft weer veel gepraat, maar niet geantwoord op de vragen van de Vlamingen”, zei Björn Rzoska, fractielei­der van Groen. “De Vlaamse regering blijft besparen, facturen naar de mensen sturen en ‘trek uw plan’ aan de mensen zeggen.” Rzoska laakt de Turteltaks en het overslaan van een indexering van 2% voor de kinderbijs­lag.

“Ik vond de Septemberv­erklaring ongeïnspir­eerd”, zei Joris Vandenbrou­cke, fractievoo­rzitter van Sp.a. “Het was de bekende mantra van ‘snoeien om te groeien’ met de focus op het begrotings­evenwicht, zonder aandacht voor de zorgen van de mensen.”

Het Vlaams Belang stelt dat “belangrijk­er dan wat Bourgeois zei, is wat hij verzweeg”: het institutio­nele debat, de aanslagen en de verkapte belastingv­erhogingen.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Geert Bourgeois en zijn regering.
FOTO PHOTO NEWS Geert Bourgeois en zijn regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium