Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aula’s kleuren internatio­naal

Antwerpse campussen verwelkome­n weer duizenden buitenland­se studenten

- REBECCA VAN REMOORTERE

Om de talrijke buitenland­se studenten te begeleiden in de stad stelt de studentenc­lub voor Erasmusstu­denten (ESN) buddy’s aan. En waar beter te beginnen dan bij een portie frieten met stoofvlees in frituur Number One...

Het grote zwarte gat na terugkeer van een Erasmusuit­wisseling, het is iets wat veel studenten tegenkomen na een paar maanden in het buitenland. Om dat zwarte gat op te vullen na een aantal maanden in het Franse Bordeaux, sloot Tamara Moeneclaey (22) zich twee jaar geleden aan bij ESN, een studentenc­lub gericht op buitenland­se studenten. Ze zet zich onder meer ook in als buddy om buitenland­se studenten te helpen met huisvestin­g, tips of een rondleidin­g door de stad.

Dit semester hokt Tamara samen met Joan Alemany (20) uit het Spaanse Gerona in Catalonië. Een kot heeft hij ondertusse­n al en de praktische zaken zijn geregeld. Hoog tijd voor ontspannin­g en een allereerst­e portie stoofvlees. “Het ziet er heerlijk en tegelijk walgelijk uit”, zegt Joan als hij zijn bakje frieten met stoofvlees aan frituur Number One in de Suikerrui in ontvangst neemt. Het duurt niet lang voor hij volledig overtuigd is van zijn maaltijd. “Een goeie portie vlees met Belgische frieten en een saus op basis van bier, ik weet waarom ik in Antwerpen studeer”, grapt hij.

Joan is ondertusse­n twee weken in de stad. Hij studeert hier Internatio­nal Business aan de Karel De Grote Hogeschool. “Ik koos Antwerpen veeleer toevallig als bestemming voor mijn Erasmusavo­ntuur, maar ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.”

Hij verblijft op kot in de Italiëlei. “Vanuit Spanje een kot zoeken in Antwerpen was niet makkelijk. Daarom kwam ik twee weken eerder om iets te vinden. De eerste week heb ik via couchsurfi­ng bij mensen thuis geslapen. Zo verbleef ik een paar nachten bij een architect die me met zijn vrienden meenam naar Bar Paniek op Het Eilandje. Een ideale manier om de stad te verkennen. Ik werd ook al uitgenodig­d op het Stadhuis voor een welkomsspe­ech van de schepen van Onderwijs en zelfs mijn eerste lessen waren al heel interessan­t. Ik had nooit gedacht dat ik hier effectief elke dag naar de les zou gaan. De lectoren geven les in het Engels en zijn erg betrokken bij de studenten, dat ben ik niet gewend."

Zelf buddy

Joan heeft met Tamara een buddy via ESN en hij mist ook geen enkel evenement van de club. En daar heeft hij zo zijn redenen voor. “In mijn thuisstad heeft ESN ook een kleine werking en ik zit er in het presidium. Ieder academieja­ar ben ik zelf buddy voor buitenland­se studenten. Om Antwerpen te leren kennen als een local leek het me interessan­t om hier ook een buddy te hebben.”

Tamara is met Joan niet aan haar proefstuk toe. “Ik heb al een aantal buitenland­se studenten begeleid, sommigen willen hulp bij de praktische zaken, anderen willen gewoon een maatje om mee op te trekken. In Bordeaux moest ik veel zelf regelen, dus ik weet hoe het voelt om niet veel hulp te krijgen. Daarom is het belangrijk dat je als buitenland­se student je vragen kwijt kunt bij een buddy.”

“Omdat ik ieder semester in nauw contact sta met nieuwe studenten die Antwerpen willen leren kennen, ziet elke dag er voor mij anders uit. Vorige week nog trok ik met een Schot, inclusief bijpassend­e outfit naar een club Red&Blue. Ik voel me vaak op Erasmus in eigen stad.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Een betere inburgerin­g kun je nauwelijks krijgen als buitenland­se student: meteen de frituur in uiteraard!
FOTO WIM HENDRIX Een betere inburgerin­g kun je nauwelijks krijgen als buitenland­se student: meteen de frituur in uiteraard!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium