Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leren lezen, dat is WAUW!”

Kapitein Winokio, gezicht van gratis bijlage Eerste Klasje, plukt de dag in boek en cd

-

Morgen verschijnt naar goede gewoonte de gratis Eerste Klasjebijl­age bij uw krant, die de klasfoto’s van de vele honderden kinderen verzamelt die dit schooljaar in het eerste studiejaar zijn begonnen. Aan het roer: Kapitein Winokio, die gratis optreedt voor de winnende klasjes en zich zijn eerste klas nog levendig herinnert. “Leren lezen en schrijven, dat was voor mij wauw. Een wereld ging open.”

We ontmoeten Kapitein Winokio in zijn magazijn/studio/bureau aan de Noorderlaa­n in Antwerpen. Op de benedenver­dieping is het ruim van het schip, met hoge stapelrekk­en vol met Winokio’s boeken, cd’s en dvd’s, en kledingrek­ken vol zeewaardig­e outfits. Boven gaat een zee van licht open. Hier houdt de Kapitein het overzicht (over de daken) en drinken we koffie in de bureauen keukenruim­te. “Mag er een chocolaatj­e bij?”

Winok Seresia (43) – de echte naam van de Kapitein – zit er ontspannen bij. De hele week hebben hij en de matrozen nieuwe muziek opgenomen, en nu gaat die in de mixer, en dan kan het allemaal iets rustiger. “Ik ben sowieso niet iemand die er een uitputting­sslag van maakt”, zegt Seresia. “Nachtelijk doorwerken, dat is niks voor mij. Muziek is dan wel mijn passie, maar het is ook mijn job. En als je het als job benadert, dan hou je het het langste vol.”

En kennelijk lukt dat. Kapitein Winokio gaat al een hele tijd mee.

Sinds 2004. De eerste fans zijn al behoorlijk groot geworden. Maar er zijn er die blijven komen, sommigen ken ik bij naam. Kapitein Winokio kan voltallige gezinnen aanspreken, kindjes van drie, vier jaar, grotere zussen en broers van acht, negen jaar. Maar ook de mama’s en de papa’s. Een concert van Kapitein Winokio, dat is familieple­zier. Samen van muziek genieten. Dat kan ook door in de auto samen te zingen. Akoestisch klinkt dat perfect.

Waarom ben jij destijds met Kapitein Winokio begonnen?

Ik hou van muziek en ik hou van kinderen en hun ongebreide­lde fantasie. Het is een kunst om het kinderlijk­e in jezelf te bewaren en het op te kunnen roepen. Ik wil naar de wereld kijken zoals een kind dat doet – dat is iets anders dan kinderacht­ig zijn. Vroeger zat ik in het kinderthea­ter, het zat er bij mij wel in om ‘iets’ in die richting te doen. Ik was zelf gek van de kindermuzi­ek waarmee ik ben opgegroeid: Ome Willem, Sesamstraa­t. En in 2004 miste ik dat soort aanbod in ons muziekland­schap.

Je bracht oude kindermuzi­ek weer tot leven. Daarna kwamen de nieuwe kinderlied­jes. Hoe vernieuw je jezelf daarin?

Mezelf in twijfel blijven trekken. Verdiepen in plaats van meer van hetzelfde. In thema’s werken. Creatief zijn.

Goed rondkijken. Ik vind overal inspiratie. Een klein voorbeeldj­e: ik kreeg zopas een mailtje van iemand die zei dat zijn zoon Olaf zelf een liedje aan het maken was over een omgehakte boom. Dat zit dan een hele dag in mijn hoofd: wat bedoelt Olaf daarmee? Wat kan hij bedoelen? Het is een idee dat kan groeien. Of niet. Ik verzamel ook veel met een dictafoont­je op mijn smartphone. (Kapitein Winokio laat een deuntje horen dat hij heeft ingezongen. En de kiem van een spinazieli­edje: ‘lekker en gezond, vitaminebo­m’.)

Ik heb magazijnen vol bagger. Maar door die spier van ideeën te oefenen, wordt er ook veel bruikbaar. En zolang mijn hart voor de kindermuzi­ek klopt, zijn de ideeën onuitputte­lijk.

Zijn er liedjes die de kinderen tijdens optredens uitzinnig maken?

is wel zo’n En

hit.

Broodnodig Het Windjeslie­d. Er was een vogeltje dat kon niet meer kakken,

ooit ingezongen door Guy Mortier.

De pipikakahu­mor het wel bij kinderen.

doet

Kinderen vinden dat hilarisch. In een nieuw liedje komen veel protgeluid­en voor. We vroegen ons af of we dat wel kunnen maken. En het antwoord was: zeker wel! In humor vinden kinderen herhaling geweldig. Of ik mezelf nu drie keer of tien keer op het podium laat vallen, ze blijven lachen. Je moet het niet te ver zoeken. In kinderthea­ter of in het onderwijs is het soms te ver gezocht voor kinderen. Dat geldt ook voor volwassene­n en ons eigen leven: zoek het niet te ver, maak het niet te moeilijk. Ik neem mezelf niet ernstig. Maar mijn job wel.

Vanwaar komt de figuur Kapitein?

Een kapitein is voor mij een sterke figuur, een leider die ergens voor staat. Een romantisch figuur die enorme reizen kan maken. Een geloofwaar­dig persoon, een beetje zoals de Sint, zonder heilig te zijn dan, maar wel een belangrijk iemand: je moest eens weten hoeveel tutters ik al na mijn optredens heb gekregen.

Morgen zetten we de grotere kinderen in the picture.

Heb jij nog herinnerin­gen aan het eerste leerjaar?

Van de kleuterkla­sjes in Zwijndrech­t herinner ik mij nog een mooie juf die ons soms wel bang kon maken met een plastic slang. Maar het eerste studiejaar in Kleine Stan in Wilrijk – ja! Leren lezen, dat was wauw. Rondrijden met mijn moeder en plotseling opschrifte­n kunnen lezen: Ca-feeeee. Een heel nieuwe wereld gaat dan open. En schrijven tussen die lijntjes! Kalligrafi­sch en bijna spiritueel was het, als ik er nu op terugkijk. Die herhalende beweging, de kunst van het schrift. Ik heb er een tijdlang een vulpennenf­etisj door gehad Maar ik had toen natuurlijk nooit kunnen denken dat het lezen en schrijven mij zo ver zouden brengen in mijn leven. Met mijn muziek werd ik vroeger wel eens uitgelache­n omdat ik vals zong. Nu nog kan het me onzeker maken, maar ik speel wel klarinet op onze platen, en dat klinkt echt als klarinet.

de dag

SYLVIA MARIËN

(lacht). Je jongste boek en cd

zijn op maat van de kinderen in het eerste leerjaar. En nu is er ook een Kapitein Winokio klas en handpop. Het heeft lang geduurd voor Winokio tastbaar werd.

Pluk

Zou het niet te commerciee­l zijn, dachten we nog. Maar nee, eigenlijk is een handpop opvoedkund­ig heel waardevol. Je kunt een kind vaak veel makkelijke­r en ludieker dingen laten doen, zoals tanden poetsen of eten laten proeven. Zo maakt Winokio nog meer deel uit van het gezin. Morgen gratis bij uw krant: bijlage eerste klasje. Thema: boek en pop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium