Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is nog maar het begin van de revival”

Café Plaza Real maakt Kattenberg autovrij voor vijftiende verjaardag

-

Woensdag is het exact vijftien jaar geleden dat Klaas Janzoons, violist en toetsenist bij dEUS, café Plaza Real in Borgerhout opende. “Met de bedoeling wat schwung in de buurt te brengen. Dat is gelukt”, zegt hij.

Op 28 september 2001 ging café Plaza Real in de Kattenberg in Borgerhout zijn eerste nacht in. Een redelijk opvallend gebeuren, want vijftien jaar geleden viel er in de buurt, omgeving Krugerplei­n, bitter weinig te beleven. “Zelfs De Roma was in die tijd nog een ruïne, pas in 2002 zijn de eerste vrijwillig­ers er puin beginnen ruimen”, vertelt Klaas Janzoons. “Ik woonde al een tijd in de stad, maar ben in Borgerhout terechtgek­omen omdat je er goedkoop kon wonen. Dus huurde ik in dit pand een appartemen­tje, maar leefde in feite, omdat hier toch niks te doen was, in de stad.”

Toen Klaas Janzoons het appartemen­tsgebouw en ook het aangrenzen­de pand met de achterligg­ende Pekfabriek kon kopen, heeft hij meteen toegehapt. “Ik zag direct mogelijkhe­den om hier iets uit te bouwen, een café, een galerie, ateliers, een studio voor dEUS, een ruimte voor optredens en performanc­es. Maar om te beginnen een café of clubhuis voor gelijkgest­emden. Want omdat Borgerhout zo doods was, wilde ik hier eigenlijk niet wonen... dus leek het best zelf iets te beginnen.”

Klaas Janzoons hertimmerd­e zijn vroegere living tot café met tap en Plaza Real was geboren. Het begin was moeilijk, maar intussen is het café een gekende stek in het Antwerpse nachtleven en een bekende speler in de buurt. “Ik heb jaren in Bar Tabac gewerkt, dus ik kende, ook onder muzikanten, wel wat volk. Toch was Plaza Real de eerste tien jaar niet rendabel. Dankzij mijn muziek heb ik het kunnen volhouden. Intussen is de buurt hard veranderd. Er is natuurlijk De Roma en in de zijstra- ten van de Turnhoutse­baan zijn er heel wat toffe zaken bijgekomen. Koffiebar Loes & Krikke Express op het Laar bijvoorbee­ld of eethuis September op het Vinçottepl­ein. Het is nu supergezel­lig in Borgerhout. Elk jaar organisere­n we bijvoorbee­ld Borgerhout Bougeert, een kroegentoc­ht met een wedstrijdj­e onder personeel en klanten van zes buurtcafés. De mensen kennen elkaar zoals in een dorp, maar ze hebben de mentalitei­t van de grootstad.”

Hoe anders de sfeer in Borgerhout vijftien jaar geleden ook was, Klaas Janzoons heeft er altijd in geloofd. “Op tournee met dEUS ben ik in het buitenland wel vaker in buurten als deze geweest. Ik heb altijd gerekend op een revival van Borgerhout. Zo dicht bij een levendige stad, dat kon niet uitblijven. Geloof me, dit is nog maar het begin.”

Ter gelegenhei­d van de vijftiende verjaardag maakt Plaza Real de Kattenberg autovrij voor een dansfeest op straat. “De barbecue, verzorgd door Loes & Krikke, wordt om 17u aangestoke­n. Vanaf dan is het feest tot 23u, met optredens van Few Bits en enkele dj’s. En zaterdag feesten we in de Pekfabriek gewoon door.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium