Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deutsche Bank in nauwe schoentjes

-

Deutsche Bank, de zwakste Europese bank, krijgt opnieuw een pak rammel van de beleggers.

Sinds twee weken zit Deutsche Bank in erg nauwe schoentjes. De autoriteit­en in de VS willen de bank een boete opleggen van 14 miljard dollar, omdat de bank aan de andere kant van de oceaan rommelkred­ieten aan de man bracht. Het bedrag zal wellicht lager uitvallen. Maar zelfs als de boete zakt tot 4 miljard dollar, dan nog komt Deutsche Bank in de problemen.

Duitslands grootste bank stond er al niet te best voor. Met een kapitaalra­tio van 11,1% is het al een van de zwakste Europese banken. En veel marge heeft de bank niet: Europa legt Deutsche Bank een ratio van 10,75% op. De bank heeft immers zeer veel afgeleide financiële producten in zijn boeken, en de regelgever heeft daar weinig vertrouwen in.

Ook beleggers zegden massaal hun vertrouwen in ’s lands grootste bank op. In vergelijki­ng met de zomer van vorig jaar speelde ze twee derde van haar waarde kwijt. Gisteren verloor het aandeel nog eens bijna 7%. Het is meteen de laagste koers sinds 1983.

Volgens de boeken is Deutsche Bank ruim 60 miljard euro waard, maar beleggers achten het bedrijf amper een vierde waard.

Volgens een IMF-rapport dat in juni verscheen draagt Deutsche Bank ‘het meest bij tot het systeemris­ico’. De BBC gaf de bank prompt de titel ‘de gevaarlijk­ste bank ter wereld’ mee. Dat beeld wordt bevestigd door een studie van het Duitse onderzoeks­in- stituut ZEW. Als de Amerikaans­e stresstest zou worden toegepast in Europa, dan zou Deutsche Bank maar liefst 19 miljard moeten bijtanken.

“Zal de bank omvallen? Dat is niet in te schatten. Kijk naar de Italiaanse banken, waarvan men ook zei dat ze aan de rand stonden. Alleen Monte di Paschi is ook echt omgevallen”, zegt Carsten Brzeski, hoofdecono­om van ING Duitsland. “Europa is nu beter voorbereid, maar er zijn nog altijd meer banken dan in de VS, waar sterk geconsolid­eerd is. Het kan dat nog banken omvallen. Van de grote banken is Deutsche Bank de eerste kandidaat.”

Om sterker te staan, houdt Deutsche Bank noodgedwon­gen zijn winst op zak. En zet het, voorlopig zonder resultaat, onderdelen zoals het Chinese Hua Xia Bank in de etalage.

Maar of dat volstaat om een crisis af te wenden, zal nog moeten blijken. En dreigt Deutsche Bank om te vallen, dan zal bondskanse­lier Merkel de bank wel moeten redden. “De politiek zit er niet op te wachten, maar ze kan het niet maken om de grootste bank niet te redden”, zegt Brzeski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium