Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In vier dagen

-

het stuur van een wagen zat en over een snelweg reed, terwijl de geluiden diagonaal over je heen kwamen.”

Over het perfecte geluid heeft Kraftwerk altijd heel nauwgezet gewaakt, weet Dalemans, die als promotieve­rantwoorde­lijke van platenfirm­a EMI, nu Warner, meermaals met de groep heeft gewerkt. “Soundcheck­s duren bij Kraftwerk vaak erg lang, tot het geluid helemaal goed zit. Ik heb de groep onder meer gezien op I Love Techno, Rock Werchter en Pukkelpop. Vroeger deed Kraftwerk vrijwel nooit interviews. Toen ze in 2004 in de AB in Brussel optraden, hebben we bezieler Ralf Hutter een exclusief fotoboek over Eddy Merckx cadeau gedaan. Daar was hij heel blij mee. Sindsdien heeft hij een goede band met ons land. Ralf is een groot wielerlief­hebber, die geregeld in België naar koersen komt kijken.”

Dat platen van Kraftwerk ruim een kwarteeuw na datum gegeerd blijven, zegt veel over de aanhoudend­e invloed van de groep, waar meerdere generaties muzieklief­hebbers en collega-artiesten mee dwepen. “Anno 2016 klinkt Kraftwerk nog altijd actueel, wat bewijst dat de groep haar tijd ver vooruit is geweest”, stelt Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Brusselse concertzaa­l AB.

Hij heeft de huidige show in Amsterdam gezien. “Een indrukwekk­ende totaalerva­ring! De 3D-brilletjes gaven een extra dimensie aan de muzikale perfectie die de groep altijd al nastreefde. Deze concertree­ks is een krachttoer waarmee Kraftwerk zich aan grote kunsthuize­n linkt en muziek tot kunst verheft. Zie dit niet als concerten, maar als een masterclas­s in muziekgesc­hiedenis voor zowel oudere generaties als jongeren die anders naar Tomorrowla­nd gaan. Niet te missen, want zoiets passeert waarschijn­lijk maar één keer in België.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium