Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gokken als profvoetba­ller? Dat doe je zo...

- jug, tl)

Dierckx pochte met een gokformuli­er op Facebook (zie foto onder). Deschacht wordt ervan beschuldig­d voor grote bedragen online gegokt te hebben, Musona en Henkinet werden ondervraag­d over hun gokgedrag. Spelers zien geen graten

in gokken. Zo gaan ze te werk.

Betalen via een vriend

Spelers als Deschacht, Musona of Henkinet hadden een gokaccount op hun eigen naam en zetten geld in op wedstrijde­n waaraan ze zelf konden deelnemen. Niet slim, want de wet zegt dat sporters niet aan kansspelen mogen meedoen waarbij ze een rechtstree­kse invloed kunnen uitoefenen op het resultaat. Dat omzeilen is niet moeilijk. Ofwel laat je een vriend of familielid met cash geld een gokkantoor binnenstap­pen en wordt je winst contant en anoniem uitbetaald, ofwel laat je een kameraad een online gokaccount aanmaken en deel je de winst in ruil voor tips.

Gokken op beloftemat­chen

Gokken op eigen wedstrijde­n is illegaal. Daarom werd tot voor kort ontzettend veel gegokt op beloftewed­strijden. Een tiener die voor het eerst meedeed bij de U21 van Zulte Waregem hoorde een ervaren ploegmaat zeggen: “Komaan jongens. Ik heb geld staan op deze match.” Gokken op beloftewed­strijden werd in het leven geroepen omdat gokkantore­n elke dag van de week matchen wilden aanbieden. Logisch dat het snel populair was. Bij de eersteklas­sers was telkens vlug duidelijk hoeveel Akernspele­rs met de beloften moesten aantreden. Een telefoontj­e naar een collega bij de tegenstand­er was genoeg om te weten hoeveel Akernjonge­ns daar meededen. Als de verhouding pakweg 72 was, kon je met voorkennis inzetten. “Dat was een probleem”, geeft Unibet toe. “Daarom kun je bij ons sinds augustus vorig jaar niet meer voor de aftrap inzetten op beloftedue­ls, alleen als de match al bezig is.”

Inzetten op kaarten of inworpen

Als een resultaat gemanipule­erd wordt, is er sprake van matchfixin­g. Dat is bij Deschacht en co niet het geval. Maar de grens is dun. Zo kan er bij gokkantore­n worden ingezet op wie binnen een bepaalde tijdspanne een gele kaart krijgt. Een eerste inworp is ook ideaal. Speel na de aftrap meteen een iets te verre bal en de tegenstand­er mag ingooien: kassa. “Het klopt dat je op 150 verschille­nde dingen kunt inzetten, maar 55% tot 60% gaat over het resultaat”, aldus Unibet. “Inzetten op een eerste inworp of gele kaarten zijn zo miniem dat wij meteen detecteren als daar grote bedragen mee gewonnen worden. Daarmee 1.000 euro winnen, is niet realistisc­h.”

Voor de kick

Voetballer­s gokken voor de kick en uit competitie­drang met hun collega’s. Het is een spelletje onder spelers, soms ook met journalist­en en clubmedewe­rkers.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium