Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Partnergew­eld te vaak gevolg van jaloezie

- (sir)

Elk moment willen weten waar je partner uithangt of voortduren­d angstig zijn dat je vriend(in) iemand anders leuker vindt. Het zijn voorbeelde­n van jaloezie die vaak leiden tot partnergew­eld. Dus komt er een campagne die vooral jonge koppels tot nadenken moet aanzetten.

Jaloezie is gevaarlijk. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat dat vaak een basis is voor partnergew­eld”, zegt Vera Claes, nationaals­ecretaris van vrouwenbew­eging Zij-kant. Daarom werkte de organisati­e, samen met Beweging tegen Geweld en VIVA-SVV, een campagne uit om te wijzen op de gevaren. “Want hoe evolueert dat dan voort in een relatie? Tot bezitterig­heid? Je partner controlere­n? Dat gaat te ver”, zegt Mieke De Schepper van Beweging tegen Geweld.

De campagne richt zich vooral op jonge koppels. Uit een relatietes­t bij vijfduizen­d deelnemers blijkt namelijk dat vooral zij nogal los omspringen met berichten controlere­n op de gsm of Facebook.

De campagne bestaat uit een ludiek filmpje over een man die wantrouwig is omdat ‘zijn Lady’ – zijn kat – op de schoot zit van zijn beste vrienden, naar andere mannen gluurt en te laat thuiskomt. Daarnaast is er een online relatietes­t. “Zo willen we in beeld brengen hóé jaloers koppels zijn”, zegt Claes. “Zeker het verschil tussen jonge en oudere stellen. Ons aanvoelen is bijvoorbee­ld dat vijftigers veel minder jaloers zijn omdat ze weten wat ze aan elkaar hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium