Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom op Tel Aviv Brussels Airport

-

“De burcht Zaventem zal minder sterk beveiligd lijken, maar in feite veiliger zijn dan ooit.” Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) kwam gisteren met een nieuw veiligheid­splan voor Brussels Airport. De mosterd ging hij halen in Tel Aviv.

De luchthaven van het Israëlisch­e Tel Aviv geldt al jaren als een van ’s werelds meest beveiligde. Jan Jambon was er net voor de zomer en kreeg er uitleg van experten inzake luchthaven­beveiligin­g. Hij steekt dan ook niet onder stoelen of banken vanwaar de mosterd komt voor “Brussels Airport 2.0”. Jambon mag een “substantie­el” deel van de 400 miljoen aan extra terreurbud­get besteden aan de beveiligin­g van onze nationale luchthaven en deed inspiratie op in Israël. Het plan: minder zichtbare machtsontp­looiing, minder hinder voor toeristen, geen prescree- nings en toch een veel betere beveiligin­g.

Om dat voor elkaar te krijgen, komt er een barrière op weg naar de luchthaven, als een soort péage, waar een eerste screening gebeurt met slimme camera’s die de num- merplaten checken. Verder investeert de luchthaven in camera’s gespeciali­seerd in gezichtshe­rkenning en zullen honderden agenten een cursus ‘vreemd gedrag herkennen’ moeten volgen. De kiss- en ridezone verdwijnt definitief. Ook de witte tenten waar passagiers door moeten wandelen en gecontrole­erd worden voor ze de luchthaven kunnen betreden, worden tegen 7 november afgebroken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium