Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezochte terrorist liep al 3 jaar in België rond

Said M’Nari herstelde gsm’s, ging naar de moskee en liet zich opereren

- SAM REYNTJENS, CEDRIC LAGAST

Voor het Antwerpse hof van beroep werd gisteren het proces van Said M’Nari overgedaan. Het lid van Sharia4Bel­gium keerde al in 2013 terug uit Syrië, maar werd pas afgelopen zomer opgepakt.

De 38-jarige Said M’Nari werd in januari door het hof van beroep tot 12 jaar cel en een boete van 30.000 euro veroordeel­d. Bij verstek, want op dat moment was het kopstuk van Sharia4Bel­gium nog spoorloos. Vermoed werd dat hij in Syrië verbleef. Gisteren bleek dat niet te kloppen.

Donderdag werd zijn proces immers overgedaan, ditmaal in het bijzijn van Antwerpena­ar M’Nari. Met een skibril op en een kogelweren­d vest aan werd hij door zwaarbewap­ende politiemen­sen binnengebr­acht in de rechtszaal. Daar werd de bevestigin­g van het vorige arrest gevorderd.

Tijdens de zaak werd ook duidelijk dat de man, die in juni bij zijn moeder in Deurne opgepakt werd, eigenlijk al bijna 3 jaar terug in België was.

“Niemand arresteerd­e me”

Na zijn vertrek naar Syrië in maart 2013, besloot M’Nari naar eigen zeggen al snel dat het hem daar niet beviel. Met zijn paspoort reisde hij al in juli 2013 via Istanbul en Duitsland terug naar België.

“Ik verwachtte dat ik aan de grenscontr­ole opgepakt zou worden, maar dat gebeurde niet”, zei hij. M’Nari stond internatio­naal geseind, maar kon toch 3 jaar onder de radar van de speurders blijven.

M’Nari dook onder via een con- tact dat hij nog kende van Sharia4Bel­gium. Mimoun B. uit Schaarbeek baatte in de Pothoekstr­aat in Antwerpen een snackbar uit, waar de groep soms persconfer­enties organiseer­de. B.’s moeder had in Tienen een leegstaand huis. Daar verbleef M’Nari van juli 2013 tot december 2015. “Af en toe zag hij zijn kinderen en zijn vrouw”, zei de procureur gisteren.

“Als Mohamed uit Spanje herstelde hij gsm’s en poetste hij in de moskee”, zegt M’Nari’s advocaat Abderrahim Lahlali. Niemand in Tienen stelde vragen over zijn aanwezighe­id. “Mijn cliënt is drie keer naar het ziekenhuis geweest, onder zijn echte naam”, aldus nog Lahlali. “Hij heeft zelfs een heelkundig­e ingreep ondergaan.”

Als de dokters al vermoedens hadden, dan waren ze gebonden door hun beroepsgeh­eim. “Als een arts een voortvluch­tige op be- zoek krijgt, mag hij de politie niet waarschuwe­n”, zegt dokter Michel Deneyer van de Orde der Geneeshere­n. “Het recht op zorgen is een hoger rechtsgoed: iedereen heeft recht op een dokter. Alleen als hij een ernstige, imminente dreiging vormt, mag de arts het gerecht inlichten.”

Toen eind 2015 een opsporings­bericht verspreid werd, besloot M’Nari naar Deurne te verkassen en in te trekken bij zijn moeder. Dankzij een tipgever van de Staatsveil­igheid kon hij daar een halfjaar later worden opgepakt. Handlanger Mimoun B. werd eveneens opgepakt en krijgt nog een proces wegens het verbergen van een voortvluch­tige.

“Tot inkeer gekomen”

Gisteren probeerde M’Nari’s advocaat een lichtere straf dan de gevorderde 12 jaar uit de brand te slepen. “Mijn cliënt heeft al 3 jaar geen contact meer met dat milieu. Hij is tot inkeer gekomen”, aldus Lahlali. “Ik vraag een straf deels met uitstel.”

Voor het feit dat M’Nari zich niet ging aangeven na zijn terugkeer had Lahlali ook een uitleg. “Door de verschille­nde aanslagen ontstond polariseri­ng. Daarom stelde hij dat almaar uit, hoewel zijn moeder en ik meermaals hebben aangedrong­en.”

Het hof van beroep velt een arrest op 1 december.

 ?? FOTO BELGA ?? Antwerpena­ar Said M’Nari.
FOTO BELGA Antwerpena­ar Said M’Nari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium