Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goede reclame, zolang het maar niet te erg wordt”

-

Eén man is best wel tevreden met de beroering rond de killer clowns: Luk Wyns, de Vlaamse opper

“Jawel, dit is allemaal heel cool, zolang het maar geen te gruwelijke proporties aanneemt.”

De timing kon voor de Antwerpse regisseur-acteur haast niet beter zijn. Eind deze maand komt zijn tweede film met de uit, in januari begint op het betaalplat­form van Telenet het derde seizoen van de gelijknami­ge serie en in Los Angeles wordt volop gewerkt aan een Amerikaans­e remake. “Maar daarover mag ik nog niks zeggen”, zegt Luk Wyns. “Alleen dat ze voor een betaalzend­er wordt gemaakt.”

Hij wil wel nog kwijt dat ze in Holly-

Crimi Clowns wood blij zijn met de bijna hysterisch­e toestanden rond killer clowns die zich in de voorbije weken vanuit Amerika tot over heel West-Europa hebben verspreid. “Het materiaal is plots heel actueel, hoor ik van de medewerker­s. Nu, het moet wel min of meer onschuldig blijven. Het mag geen onaardige bijklank krijgen, anders is het geen promotie meer. Maar ik geef toe, dit lijkt op een goed georkestre­erde virale marketingc­ampagne. Alleen zitten wij er echt voor niks tussen.”

Sommigen menen dat het begonnen is vanuit de campagne rond een nieuwe verfilming van het boek van Stephen King uit 1986 met een akelige dansende

It, clown in de hoofdrol. “Komt daar een nieuwe film van? Die ken ik natuurlijk, het is de oerversie van alle akelige clowns. Stephen King is echt geniaal in het verzinnen van dergelijke figuren.”

Luk Wyns is intussen al zo’n zeven jaar bezig met zijn personages, duistere figuren die overdag clown zijn en ’s nachts gangster. “Dat zijn meteen ook de twee terreinen waarop ik wat thuis ben. Ik ken figuren uit de onderwerel­d en ik ben zelf acteur. Clowns zitten in de wereld van het entertainm­ent op de laagste trap. Ze zijn interessan­t om mee te werken omdat hun versteende, vrolijke gezichtsui­tdrukking zo sterk contrastee­rt met emoties van angst en geweld. Dat maakt ze extra griezelig en expressief. Denk aan de angst voor Zwarte Piet. Er zijn zelfs volwassene­n die panisch zijn voor clowns. Daar bestaat een term voor: coulrofobi­e.”

Er zijn eerder al angstgolve­n geweest rond killer clowns, meestal flauwe grapjassen die mensen aan het schrikken brengen. In Engeland gaat het intussen al om vele tientallen meldingen. In ons land zijn er een stuk of drie incidenten geweest. “Het heeft zeker ook te maken met de sociale media”, zegt Wyns nog. “Dit soort berichten wordt massaal gedeeld, net als katjes of grappige filmpjes.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium