Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Internetfi­lmpje nagespeeld”

Politie pakt drie jongeren op die, verkleed als killer clowns, mensen de stuipen op het lijf jagen

-

Het fenomeen van de killer clowns is nu ook opgedoken in Mechelen. Minstens drie jongeren, verkleed als clowns, hebben er mensen de stuipen op het lijf gejaagd door ze aan te vallen en zelfs met een mes te bedreigen. Eén slachtoffe­r werd van zijn koptelefoo­n beroofd.

De drie hadden zich vermomd met witte overalls en hadden een akelig clownsmask­er over het hoofd getrokken. Omstreeks 21u woensdagav­ond sloegen ze een eerste keer toe in de Eikestraat, de verbinding­sstraat tussen de Antwerpses­teenweg en Liersestee­nweg. “Daar hebben ze twee fietsende jongeren opgejaagd en hen met een mes bedreigd. Niemand is gewond geraakt bij het voorval, maar de slachtoffe­rs moeten alleszins flink geschrokke­n zijn. Een van hen vertelde thuis wat er gebeurd was en daarop is de politie van het voorval op de hoogte gebracht”, zegt Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek.

Er begon onmiddelli­jk een zoekactie in de omgeving van de wijk Oud Oefenplein en korte tijd later kon een van de killer clowns worden ingerekend. Het ging om een bijna 16-jarige jongeman uit de buurt.

De twee andere clowns konden op dat ogenblik nog uit handen van de politie blijven en besloten om nog meer mensen de stuipen op het lijf te jagen. Het is zelfs niet uitgeslote­n dat ze de hulp kregen van nog een vierde kompaan omdat er steeds sprake is van drie clowns. Wellicht wisten de drie overblijve­nde clowns op dat ogenblik nog niet dat de politie al een van de handlanger­s had ingerekend.

“In de Koolstraat werd even later aangebeld aan een woning. Maar omdat de hond van de bewoners hevig begon te blaffen, zijn de verdachten weggelopen”, gaat Lieselotte Claessens van het parket verder. “Nog iets later sloegen ze een derde keer toe. Deze keer in de Auwegemvaa­rt. Daar werd een fietser staande gehouden door de drie. Het slachtoffe­r werd brutaal van zijn koptelefoo­n beroofd.”

In de loop van donderdag werden nog twee verdachten opgepakt. Ook hier ging het om minderjari­gen. Naar de mogelijk vierde verdachte werd gisteren nog steeds gezocht. De drie opgepakte jongeren zijn ter beschikkin­g gesteld van het jeugdparke­t. Een van hen is naar de jeugdrecht­er doorverwez­en. Hij wordt verdacht van belaging en bedreiging.

De betrokken jongeren zouden de voorbije dagen een internetfi­lmpje van killer clowns hebben gezien. Ze waren zo onder de indruk dat ze besloten om zich ook als killer clowns te verkleden en mensen te doen schrikken. Het gezelschap wilde zijn

als killer clown ook filmen met de smartphone. Of ze dat ook gedaan hebben, is niet duidelijk.

“De media lopen deze dagen over van filmpjes met horror en killer clowns. Het was te verwachten dat jongeren ook in ons land copycatged­rag zouden gaan vertonen”, reageert advocaat Frédéric Thiebaut. Hij is de raadsman van een van de opgepakte jongeren. “Maar over de inhoud van dit specifieke dossier kan ik geen informatie geven omdat het over minderjari­gen gaat.”

De politie benadrukte dat dergelijk gedrag niet wordt getolereer­d. “Bedreiging­en, onder welke vorm dan ook, zijn ontoelaatb­aar. En bovendien is het niet toegestaan om gemaskerd rond te lopen.”

avonturen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium