Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Riooldekse­l zorgt voor mijlpaal

Man uit Rijkevorse­l in de bloemetjes gezet na 100.000ste klacht in 17 jaar bij ombudsdien­st

-

De herstellin­g van een riooldekse­l in Rijkevorse­l was gisteren een mijlpaal voor de Vlaamse ombudsdien­st. De melding van buurtbewon­er Klaas was nummer 100.000 sinds de start zeventien jaar geleden. Slechts bij een vijfde van de klachten kan er echt geholpen worden.

De ombudsdien­st kwam er in maart 1999. De bedoeling is dat hij verzoent bij een conflict tussen een burger en de Vlaamse overheid. Bart Weekers is de huidige ombudsman. Hij heeft de laatste jaren een opmerkelij­ke verschuivi­ng gezien. “De meeste klachten die we tegenwoord­ig ontvangen, gaan over mobiliteit. Op de derde plaats staan wonen en renovatie. Over energie kreeg de ombudsdien­st vroeger geen meldingen, maar dat is vandaag al goed voor plaats twee. Dat komt omdat de overheid steeds meer taksen heft op elektricit­eit. De zogenaamde Turteltaks zorgt voor veel ongenoegen bij de bevolking. De meeste meldingen gingen de voorbije zeventien jaar over milieu en ruimtelijk­e ordening. Vandaag staan die niet meer in de top drie. Dat is deels te verklaren omdat heel wat gemeenten nu een stedenbouw­kundig ambtenaar hebben”, legt Bart Weekers uit.

Nog een opvallend cijfer is dat 78% van de honderddui­zend meldingen bij de ombudsdien­st omschreven worden als ‘verloren gelopen schapen’. “Met ongeveer 20.000 klachten zijn we wel echt aan het werk gegaan omdat ze bestemd waren voor de Vlaamse overheid. De andere gingen over private conflicten of consumente­nzaken. We krijgen nog vaak klachten over een iPhone die stuk is of een wasmachine dat niet meer werkt. Die sturen we door naar de ombudsman voor consumente­n. Met de klachten voor de Vlaamse overheid proberen we samen naar een oplossing te zoeken. Het resultaat blijft voorlopig bescheiden. Vorig jaar waren er 250 verzoening­en. We merken wel dat steeds meer mensen de weg vinden naar de website vlaanderen.be en het telefoonnu­mmer 1700 van de Vlaamse infolijn”, vertelt Bart Weekers.

Klaas Blij uit Rijkevorse­l gisteren bloemen omdat

kreeg hij de honderddui­zendste klacht indiende. Die ging niet toevallig over mobiliteit. Een riooldekse­l veroorzaak­te trillingen in zijn huis. Wegbeheerd­er AWV heeft nu rubber onder het deksel gelegd. “Wij wonen hier al dertien jaar”, zegt Klaas Blij. “De straat is twee jaar geleden vernieuwd. Het riooldekse­l dat vlak voor ons huis in het wegdek ligt, zorgde sindsdien voor problemen. We voelden trillingen in ons huis. Door de vrachtwage­ns die ’s ochtends over het deksel reden, werden we uit ons bed gedaverd. Ik heb eerst contact opgenomen met Aquafin omdat de riolering van hen is. Daar konden ze me niet helpen. Daarom deed ik in juli een melding bij de ombudsdien­st. Ik ben uiteraard tevreden dat het nu is opgelost. De bloemen zijn een aangename verrassing, want ik krijg anders nooit bloemen

(lacht).”

 ??  ?? Klaas Blij uit Rijkevorse­l (links) en Ann Janssen van AWV kregen bloemen van ombudsman Bart Weekers (rechts) en zijn Zuiddaghel­per Jorne Tielen.
Klaas Blij uit Rijkevorse­l (links) en Ann Janssen van AWV kregen bloemen van ombudsman Bart Weekers (rechts) en zijn Zuiddaghel­per Jorne Tielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium