Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad bant kledingcon­tainers

-

De Collectie wil de textielinz­ameling zo duurzaam en lokaal mogelijk organisere­n. “Zo gaat de volledige opbrengst naar goede doelen en gebeurt de ophaling en het sorteren door socialeeco­nomiebedri­jven”, zegt schepen van Werk en Industrie Marc Van Peel (CD&V). “De komende twee jaar vertaalt dat zich in 81 bijkomende jobs.”

In zijn vestiging op de Deurnsebaa­n in Merksem neemt De Kringwinke­l Antwerpen volgende maand ook een nieuw recyclaget­oestel in gebruik, een investerin­g van 270.000 euro. Daarmee zou de helft van het ingezameld­e textiel, zo’n 2.000 ton) gerecyclee­rd kunnen worden. Naast recycleren is ook upcycling belangrijk voor De Collectie.

“We denken onder meer aan flyers die uitleggen hoe je een versleten trui kunt omvormen tot wanten of een hondenmand­je”, zegt Frank Dingemans. “Een deel van het textiel dat toch wordt afgedankt, willen we aanbieden aan profession­ele Antwerpse designers, die het verwerken in meubilair of andere toepassing­en. Op die manier streven we naar een 100% gesloten kringloop.”

Donderdag werd op het De Coninckple­in een eerste brengpunt van De Collectie geopend aan de Permeke-bibliothee­k. De komende dagen en weken volgen heel nieuwe punten.

www.decollecti­e.be.

KOEN DE BEUCKELEER

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium