Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoektocht naar oplossing voor Tolhuis

SintPieter­svliet Interne discussie binnen N-VA-fractie over hoogbouw

-

Met een nieuwsbrie­f bij de inwoners van het Schippersk­wartier en een infomoment hoopt schepen Van de Velde (NVA) een oplossing te vinden voor het Tolhuis. Binnen de NVAfractie gaan stemmen op tegen hoogbouw op die plek.

Antwerps schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde begint dit weekend met een dialoog met de bewoners van het Schippersk­wartier. Daarbij zullen nieuwsbrie­ven in 4.000 tot 5.000 brievenbus­sen worden verdeeld. Daarin staan de verschille­nde initiatiev­en die volop lopen in deze wijk. Dit gebeurt in aanloop van het infomoment op 7 november.

Eén belangrijk element daarin is de toekomst van het Tolhuis. De eigenaar van het gebouw wil meer volume om het project rendabel te maken. Het schepencol­lege besliste daarom om voor die plek af te wijken van de hoogbouwno­ta zodat creatieve oplossinge­n mogelijk zijn.

In eerste instantie was er een ontwerp met een 90 meter hoge toren, maar dat werd snel opgeborgen. Daarna volgde een plan met twee gebouwen, waarvan één toren tot 50 meter hoog was. Nu ligt het idee van drie gebouwen op tafel, waarvan één de hoogte in gaat.

“De subjectiev­e discussie over de hoogte moet nu worden uitgeklaar­d”, zegt de schepen. “De juiste hoogte moet nog worden uitgeklaar­d door de stedenbouw­kundigen. De vraag van de eigenaar om in de hoogte te bouwen is natuurlijk valabel. Ergens moeten we wel landen. Ik wacht nu op de suggesties vanuit de buurt voor deze plek. Het zal de opdracht zijn om de bezorgdhed­en van de bewoners en de kwaliteit van het ontwerp met elkaar af te toetsen. De discussies zijn tot nu toe vooral emotioneel verlopen omdat alleen werd gekeken naar de hoogte van het gebouw.”

Het nieuwe Tolhuis moet

een nieuwe injectie geven aan deze wijk die tussen het Eilandje en de binnenstad ligt. “Het is een gebied dat de afgelopen jaren toch wat verschraal­d is”, zegt Van de Velde.

Ook binnen N-VA gaan steeds meer stemmen op tegen een torengebou­w op de plek van het Tolhuis. Dat bevestigen ons enkele anonieme bronnen binnen de fractie. Daarbij zou het er op de fractiever­gadering hevig aan toe zijn gegaan.

“Als Van de Velde met een plan voor een torengebou­w komt op de site van het Tolhuis, dan zouden enkele fractieled­en een hoofdelijk­e stemming vragen en tegen stemmen”, aldus een N-VA-frac-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium