Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meest complexe brand in 2 jaar”

Brandweer urenlang in de weer met brand op autoschip in Zesde Havendok

-

In het Zesde Havendok woedde gisteren een felle brand aan boord van autoschip Silver Sky. De brandweer was urenlang in de weer en bij het ter perse gaan was de brand nog steeds niet volledig geblust.

Zeventien brandweerw­agens van de Brandweerz­one Antwerpen trokken woensdagna­cht naar het Zesde Havendok. Aan kaai 340 was rond middernach­t brand ontstaan op het autoschip Silver Sky. Het schip, dat onder Panamese vlag vaart, was geladen met tweedehand­swagens bestemd voor Afrika.

De coördinati­efase van het rampenplan werd afgekondig­d en de brandweer kreeg al snel steun van sleepboten die vanop het water het brandende schip probeerden af te koelen. De 24 bemannings­leden van de 182 meter lange zeereus waren op dat moment al ge- evacueerd, wond.

niemand

raakte

ge-

Ondanks de massaal toegesneld­e brandweerp­loegen was het vuur gisterenav­ond bij het ter perse gaan, bijna 24 uur na het uitbreken van de brand, nog niet volle- dig geblust. “Volgens onze officiers gaat het om de meest complexe brand van de afgelopen twee jaar”, zegt brandweerw­oordvoerst­er Jasmien O. Door de hoge temperatuu­r in het schip was het voor de brandweerl­ieden onmogelijk aan boord te gaan en in het brandende ruim af te dalen. “We hebben grote hoeveelhed­en CO2 besteld bij Air Liquide”, legt O uit. De brandweer wil die CO2 in het ruim spuiten. “Zo kunnen we de zuurstof uit het ruim halen en dooft de brand vanzelf”, zegt O.

Hoewel de brand voor grote rookontwik­keling zorgde, werden er geen giftige stoffen geme- ten. “De brand is ook al lange tijd onder controle, wel is er ’s middags een korte opflakkeri­ng geweest”, zegt O.

Zowel naar de schade in en aan het schip als naar de oorzaak van de brand is het voorlopig nog gissen.

 ??  ?? Ook overdag waren de hulpdienst­en nog druk in de weer.
Ook overdag waren de hulpdienst­en nog druk in de weer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium