Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stokoud, maar vol energie

-

In de Bourla speelt nog tot het einde van de maand

een coproducti­e van Toneelhuis en Toneelgroe­p Amsterdam. Met zijn ensemble brengt Ivo Van Hove gedurende drie seizoenen een hommage aan Louis Couperus. Laat u niet afschrikke­n, mocht deze Nederlands­e auteur u in de eerste plaats herinneren aan verplicht leesvoer uit de humaniora, deze voorstelli­ng van twee uur vliegt in een mum van tijd voorbij.

Van Hove imponeert meteen met een uitgekiend decor. In een kale ruimte staan langs weerszijde­n twee rijen stoelen, terwijl het publiek zichzelf weerspiege­ld ziet in een spiegelwan­d die het speelvlak vele malen vergroot. Enkel het getik van klokken vult de ruimte. De tijd verglijdt, maar in het Den Haag van Couperus staat hij toch vooral stil.

We maken kennis met Ottilie, een moeder die haar kinderen maar niet los kan laten. Er is iets met haar, al weet niemand goed wat. Als grootmoe Ottilie en de heer Takma – een fabuleuze Frieda Pittoors en Gijs Scholten van Aschat – ten tonele verschijne­n, wordt het mysterie langzaam opgehelder­d. ‘De dingen die voorbijgaa­n’ lijken toch niet zo snel ‘op te lossen’. Integendee­l, als een misdaad ongestraft blijft, wordt het leven zelf een straf.

Deze Couperusbe­werking is een plezier om naar te kijken. Wonderbaar­lijk hoe energieke veertigers plotsklaps transforme­ren in oude knarren. Met een geloofwaar­dige sterfscène toe. Daar heb je héle goede acteurs voor nodig. Maar die zijn er dus als het beste van Vlaanderen en Nederland elkaar vinden.

die voorbijgaa­n,

De dingen

Nog tot 28/10, Bourla, Antwerpen. www.toneelhuis.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium