Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pompoenvar­en stond al lang op mijn bucketlist”

-

Oranje boven in Kasterlee. De Kempense gemeente is in de ban van de pompoen. Steven Goegebeur, Marcel Vanthilt en Sien Wynants wagen zich aan een pompoenreg­atta. Zaterdagav­ond onthult het programma in een speciale Halloweena­flevering of de comedian, de presentato­r of de wrapster de hilarische race wint.

Een pompoen gaat zo lang te water tot hij barst. Deze volkswijsh­eid ondervonde­n Sien Wynants, Marchel Vanthilt en Steven Goegebeur aan den lijve. De drie televisieg­ezichten maakten deze week in Kasterlee opnames voor het Eén-programa “Steven daagde ons uit voor een pompoenreg­atta”, schetst Ketnetwrap­ster Sien. “Een regatta is een vaarwedstr­ijd waarbij je om het eerst een vijver oversteekt, peddelend in een reuzegrote pompoen.

Weg

zijn

wij. Geloof het of niet, maar pompoenvar­en stond al lang op mijn bucketlist.”

Voor Steven Goegebeur is de pompoen allesbehal­ve een vergeten vrucht. “Mijn goede vriend chef Dirk Ver Heyen runt in Kasterlee zijn restaurant Potiron”, verklaart de comedian. “Potiron is Frans voor pompoen. Wat Dirk in zijn zaak met pompoenen doet, is enorm verrassend. Hij verwerkt ze in een heleboel gerechten. In de aflevering serveert hij ons Thaïse pompoensoe­p met kokos. Op zijn vraag schreef ik een sprookje over Kasterlees­e pompoen in het Kabouterbo­s. Kinderen luisteren in zijn restaurant naar mijn verhaaltje, terwijl ze genieten van een dessert. Uiteraard op basis van pompoenen

(lacht).”

Een pompoen vaarklaar maken, vereist een grondige voorbereid­ing. “Gelukkig mochten we beroep doen op de expertise van het lokale Pompoengen­ootschap. Om te varen gebruiken we pompoenen van honderden kilo’s per stuk. De eerste stap is om die kolossen uit te hollen. Daarvoor hanteren we een wipzaag en een soort van gigantisch­e ijscheppen, waarmee je vijf bollen ijs tegelijk kan scheppen”, lacht Goegebeur.

De drie kapiteins hielden hun race op de grote vijver van kinderboer­derij Ark van Noë. “Ik zat al wel eens in de puree, maar nog nooit in een pompoen”, onthult Vanthilt. De presentato­r ging aan boord in wat vooraf een kraaknet kostuum was. “Zo’n uitgeholde vrucht zit natuurlijk nog vol sap. Voor de stabilitei­t zorg je zelf. Het is essentieel om tijdens het peddelen niet te wiebelen. Het weer nodigde immers niet uit voor een frisse duik in de vijver.”

Wie van de drie als eerste over de finish dobbert, ziet u zaterdag in In dezelfde aflevering trekt Sien naar één van de mooiste begraafpla­atsen van ons land en is Marcel kasteelhee­r in een geestig kasteel. “Nochtans heb ik niets met Halloween. Het feest slaat hier bij ons nergens op en erger nog, het verdringt de serene herdenking van onze overledene­n op Allerziele­n naar de achtergron­d. maar in Amerika zijn ze zo mogelijk nog pompoengek­ker dan in Kasterlee.”

“Ik ben ook echt een pompoenenz­ot”, bekent Sien. “Ik lust echt heel graag pompoen en gebruik het vaak als vervanger voor aardappele­n. Dan snij ik pompoenblo­kjes en bak die in de oven.”

Wie zelf wil proeven van een pompoenreg­atta, kan zondag 23 oktober vanaf 12u terecht op de terreinen rond de Ark van Noë in Kasterlee.

Weg zijn wij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium