Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koude Oorlog 2.0

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

Een diplomatie­ke rel met Rusland. Daar zat onze federale regering niet op te wachten, zeker niet nu ze had gehoopt op enkele dagen rust na de tumultueuz­e onderhande­lingen over de begroting en al die andere ellende. Maar daar hebben Poetin & co uiteraard geen boodschap aan.

Hebben Belgische F-16’s in de nacht van 18 oktober zes burgers gedood bij een bombardeme­nt in de provincie van de Noord-Syrische stad Aleppo, zoals de Russen beweren? Of waren ze op dat moment niet eens aanwezig in het luchtruim? Wij weten het niet en wellicht zullen de bewijzen waarover de Russen beweren te beschikken, ook nooit overtuigen­d genoeg kunnen worden geleverd. Maar in gevallen zoals dit geven we hoe dan ook liever het voordeel van de twijfel aan onze eigen bewindslie­den dan aan het Russische ministerie van Defensie. Want de Russische strijdkrac­hten staan zelf zeker niet bekend als de beste leerling van de klas als het gaat om de behandelin­g van burgers in oorlogsgeb­ied. Bovendien herinneren we ons nog heel goed de communicat­iestroom na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysian Airlines vol Nederlands­e slachtoffe­rs boven Oekraïne. Toen verspreidd­en de Russen ook dubieuze radarbeeld­en als bewijsmate­riaal.

Volgens de Russen is onze minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ofwel een leugenaar, ofwel is hij slecht geïnformee­rd door zijn militairen of door de Amerikanen. Die gedachtega­ng legt een nieuwe strategie van de Russen bloot. Bind de strijd aan met kleinere NAVO-partners om het blazoen van de westerse alliantie en zo ook onrechtstr­eeks de Amerikanen te treffen. Is dat een tactiek in de Koude Oorlog 2.0? In elk geval zijn de betrekking­en tussen Rusland, de VS en de Europese Unie op dit moment ronduit slecht. Daarvan is het incident over onze F-16’s het zoveelste voorbeeld.

Onze Belgische politiek moet zich niet het hoofd op hol laten brengen door de Russische beschuldig­ingen, en dat doet ze tot dusver ook niet. De oppositie hecht meer geloof aan de versie van minister Vandeput en MR-minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders dan aan die van de Russen. Eendracht maakt macht, zou je dan bijna gaan denken. Maar wij sluiten ons graag bij die stellingna­me aan.

Tenzij de komende dagen onomstotel­ijk komt vast te staan dat Vandeput en Reynders ons bewust slecht zouden hebben geïnformee­rd. Dan zitten we met ministers die het parlement en de publieke opinie hebben voorgeloge­n. En dat kunnen we niet pikken. Maar nogmaals, daar gaan we op dit moment zeker niet van uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium