Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er valt niet zomaar een bom

- (wer)

b Vooraleer Belgische F16’s boven Irak of Syrië bommen droppen, moet een strikt controlesy­steem worden doorgelope­n, waarbij uiteindeli­jk de piloot de eindbeslis­sing neemt. “Dat moet voorkomen dat we burgerdode­n maken.”

1. Het oppercomma­ndo van de Westerse coalitie in Qatar bepaalt de doelwitten Pas daarna wordt bekeken welk land op dat moment bij machte is de opdracht uit te voeren.

2. Bij dringende tussenkoms­ten – bijvoorbee­ld wanneer IStroepen een aanval opzetten – worden vliegtuige­n van de Westerse coalitie uitgestuur­d die al in de lucht hangen. Als dat Belgische F16’s zijn, moet een zogenaamde Belgische red card holder (een luchtmacht­officier die ook in het hoofdkwart­ier in Qatar zit) het licht op groen zetten. Hij bekijkt of de tussenkoms­t strookt met de Belgische inzetregel­s. Sommige missies worden dagen op voorhand gepland, maar ook dan moet de

red card holder zijn fiat geven. 3. De gevechtspi­loot beslist finaal zelf of hij de aanval daadwerkel­ijk uitvoert, vermits hij of zij het beste zicht heeft op de situatie op de grond. Zowel de luchtmacht als defensiemi­nister Steven Vandeput beklemtoon­t dat het een piloot niet kwalijk wordt genomen als hij een aanval afbreekt, bijvoorbee­ld omdat hij burgers ziet rondlopen. De Belgische gevechtsvl­iegtuigen voerden tot eind september 105 missies uit boven vijandelij­k gebied in Irak en Syrië. Bij een vijftigtal vluchten dropten ze effectief bommen. “We streven naar nul procent randschade”, beklemtoon­de Frederik Vansina, commandant van de luchtcompo­nent, bij de voorstelli­ng van deze cijfers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium