Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zenuwen gespannen in Jungle van Calais

Vandaag start opruiming vluchtelin­genkamp, Jambon stuurt extra politie

- (vdaa)

Politiedie­nsten in Frankrijk en België zijn in opperste staat van paraatheid, na een weekend vol rellen in het vluchtelin­genkamp van Calais. Vanaf vandaag tot woensdag wordt het kamp, waar nog ruim 8.000 illegalen verblijven, helemaal ontruimd.

Het hele weekend vonden er in het vluchtelin­genkamp gevechten plaats tussen migranten en de politie. Kampbewone­rs gooiden met stenen en flessen naar de ordedienst­en. De politie reageerde met rook- en traangasgr­anaten en charges.

Frankrijk wil vandaag al 3.000 bewoners met bussen overbrenge­n naar diverse opvangcent­ra. Uiterlijk woensdag moet het hele kamp leeg zijn.

Omdat de vrees bestaat dat illegalen naar België zullen komen, heeft minister van Binnenland­se Zaken Jambon (N-VA) 120 extra politieman­schappen naar de grensstree­k gestuurd. Uit protest activeerde­n de vier politievak­bonden daarop meteen een eerdere stakingsaa­nzegging, om de enorme werkdruk aan te klagen.

Elk kwartier moet er, vanaf 8u vanochtend, een bus vol vluchtelin­gen vertrekken uit de Jungle van Calais. Duizend agenten staan klaar voor de ontruiming van het kamp, en “in theorie” moet alles goed gaan, zeggen de Fransen. Maar de rellen en nervositei­t afgelopen weekend tonen dat niet iedereen staat te springen om het krottendor­p gewillig te verlaten.

Ze zijn langs elk krot en elke tent gegaan, de mensen van de Franse immigratie­dienst, om de inwoners van de Jungle te zeggen dat hun geïmprovis­eerde thuis onherroepe­lijk verdwijnt. Ze deelden duizenden pamfletten uit waarin hen gevraagd werd zich vanochtend aan te bieden in een gigantisch­e hangar bij het kamp, van waaruit ze met ruim 140 bussen naar opvangcent­ra over heel Frankrijk gebracht zullen worden. Om het kwartier vertrekt er een, en op het einde van de dag moeten 2.400 Afghanen, Irakezen, Soedanezen en Eritreeërs op weg zijn naar een nieuwe verblijfpl­aats. Zo zal het minstens de komende drie dagen gaan.

Een aantal minderjari­ge inwoners van het kamp werd in de afgelopen dagen overgebrac­ht naar Groot-Brittannië, waar ze dichte familie hebben wonen.

Dat de oversteek van het Kanaal de uitgesprok­en ambitie blijft van veel Junglebewo­ners, dat zij geen heil zien in een asielaanvr­aag in Frankrijk en zich dus ook niet gewillig het kamp zullen laten uitleiden, bleek afgelopen weekend. Toen gooiden tientallen jonge mannen met stenen naar de politie, die antwoordde met traangas. Gisteren bleef het grotendeel­s rustig in het krottendor­p niet ver van de Belgische grens, maar de situatie was wel de hele dag gespannen en ’s avonds begonnen er toch opnieuw schermutse­lingen.

Er is de grootste onduidelij­kheid over hoeveel kampbewone­rs wel en niet vrijwillig zullen vertrekken en hoeveel zich zullen verzetten. Over het aantal bewoners tout court is er onduidelij­kheid. Volgens de Franse autoriteit­en bevinden zich op dit moment zo’n 6.400 vluchtelin­gen in de Jungle, volgens hulporgani­saties zijn het er meer dan 8.000.

Afgelopen voorjaar deden de Fransen al eens een poging om het geïmprovis­eerde vluchtelin­genkamp van Calais te ontruimen, maar al snel herrees het even verderop.

 ?? De federale politie heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al bijna dubbel zoveel illegale migranten aangetroff­en als in heel 2015. Van de 2.086 onderschep­te migranten dit jaar werd 85% onderschep­t langs de E40. Sommige parkings daar zijn al geslot ??
De federale politie heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al bijna dubbel zoveel illegale migranten aangetroff­en als in heel 2015. Van de 2.086 onderschep­te migranten dit jaar werd 85% onderschep­t langs de E40. Sommige parkings daar zijn al geslot

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium