Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Magnette met rug tegen de muur

Waalse regering moet vandaag nog beslissen over CETA-verdrag

-

Nog tot vanavond heeft België tijd om het CETAvrijha­ndelsverdr­ag tussen de Europese Unie en Canada goed te keuren. Het ultimatum aan Waals ministerpr­esident Paul Magnette (PS) komt van Europees president Donald Tusk, die vanavond wil weten of hij de Canadese premier Justin Trudeau moet uitnodigen om donderdag naar Brussel te komen voor de onderteken­ing van het verdrag.

Het was een druk weekend in Brussel en Namen. Nadat de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland de onderhande­lingen met de Waalse regering in Namen vrijdag zowat in tranen verlaten had met de boodschap “We gaan naar huis”, zat ze zaterdag in de vroege ochtend toch weer aan tafel met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement. Die gooide er nog een ultieme bemiddelin­gspoging tegenaan. Na zijn gesprek met Freeland ontving Schulz ook Waals minister-president Paul Magnette. Magnette en Freeland kruisten elkaar op de stoep bij Schulz, zonder elkaar een waardig te gunnen.

blik

Na afloop van de gesprekken werd van Europese en Canadese kant gezegd dat België nog enkele dagen uitstel kreeg tot de onderteken­ingsceremo­nie die donderdag is gepland. Van Waalse kant klonk het dat de gesprekken de goede kant opgingen, maar dat er nog “enkele weken” nodig zouden zijn alvorens Wallonië zich zou kunnen uitspreken. Oud-premier en PS-voorzitter Elio Di Rupo had het in een gesprek met RTL-TVi zelfs over “enkele maanden”.

Zondagmidd­ag viel het nieuws dat Europa België (lees Wallonië) een ultimatum had gesteld. Europees president Donald Tusk heeft maandagavo­nd overleg met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Belgisch premier Charles Michel, en wil dan van Michel horen of hij Justin Trudeau in Canada een uitnodigin­g kan sturen om donderdag naar Brussel te komen voor de onderteken­ing van CETA.

Even daarvoor had onze Belgische EU-commissari­s Marianne Thyssen op de VRT-televisie nog gewaarschu­wd dat de reputatie van België op het spel staat. “België heeft het imago dat het goed is in compromiss­en sluiten en bruggen bouwen. We moeten oppassen dat we dat kapitaal niet verspelen.”

Waals minister-president Paul Magnette wachtte nog op een tekst van de Europese Commissie die hij wil voorleggen aan het Waals parlement.

Zondagavon­d werd die tekst bekendgema­akt, wat al meteen niet in goede aarde viel in Wallonië. Een Waalse bron verbaasde zich erover dat het document meteen aan de pers was bezorgd, en vond het ook “minder ver gaan” dan verwacht. Volgens een Europese diplomaat beantwoord­t het document “alle reserves die Magnette heeft aangehaald”.

De tekst gaat over de beschermin­g van investerin­gen, de belangrijk­ste twistappel die het Waalse akkoord met CETA in de weg staat. De meeste handelsver­dragen bepalen dat bedrijven die in een land investeren en zich tekortgeda­an voelen door het beleid in dat land, klacht kunnen indienen bij een arbitragec­ommissie, een soort privérecht­bank die voor de gelegenhei­d wordt samengeste­ld en doorgaans bemand wordt door zakenadvoc­aten.

Het CETA-verdrag stelt de oprichting van een permanent ‘investerin­gshof’ in het vooruitzic­ht, met voltijdse rechters die betaald worden door Canada en de Europese Unie. Dat zal weliswaar pas gebeuren na de definitiev­e goedkeurin­g van het verdrag. Iets wat nog jaren zal duren omdat het verdrag, nadat het donderdag eventueel wordt onderteken­d, nog moet worden goedgekeur­d door het Canadees en het Europees Parlement, én daarna nog geratifice­erd door al- le 38 nationale en regionale parlemente­n in de Europese Unie.

Intussen treedt het verdrag wel voorlopig in werking, maar dan zonder het investerin­gshof.

Premier Charles Michel heeft voor vanmiddag een vergaderin­g van het Overlegcom­ité tussen de verschille­nde overheden belegd.

Hij gaat ervan uit dat nu de laatste documenten van de Europese Commissie ter beschikkin­g gesteld zijn van de regio’s, alle deelregeri­ngen in staat moeten zijn om een antwoord te geven op de vraag of ze het CETA-verdrag willen goedkeuren.

Tijdens het VRT-actualitei­tsprogramm­a kwam het tot een wat bitse woordenwis­seling in een debat met Waals parlements­lid Joëlle Kapompole van de PS toen Europees Parlements­lid Hilde Vautmans (Open Vld) opmerkte dat ook de Franstalig­e socialiste­n in het verleden 58 handelsakk­oorden met privéarbit­rage hebben goedgekeur­d, en er dus wellicht “andere belangen” meespelen in het verzet van Wallonië.

De 7de dag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium