Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder naar uroloog dankzij uroflowmet­er

Antwerps bedrijf lanceert toestel dat uw plasstraal thuis analyseert

-

Mensen met plasproble­men worden binnenkort beter geholpen én moeten minder naar de uroloog. Dat komt door een Antwerpse uitvinding die wordt gesteund door het UZA.

Antwerpena­ars Jiri Vermeulen en Gilles Tas en de Oostenrijk­er Josef Sageder hebben in de KBCtoren in Antwerpen het bedrijf Minze Health opgericht. “Wij hebben met ons bedrijfje een toestel ontwikkeld dat mensen met plasproble­men in hun toiletpot kunnen aanbrengen”, zegt Jiri Vermeulen.

“Dat toestel is een uroflowmet­er, die de kwaliteit van het plassen meet. De meter registreer­t de snelheid van het plassen, de hoeveelhei­d urine in milliliter per seconde en het patroon van het plassen. Het patroon meet in welke mate het plasvolume geleidelij­k aan vermeerder­t en naar het einde van de plasbeurt weer vermindert.”

Wat is het nut van zo’n uroflow- meter? “Dat mensen thuis hun plasstraal meerdere malen kunnen meten in een natuurlijk­e omgeving. Daardoor beschikt de uroloog over veel meer gegevens om een diagnose te stellen”, zegt Jiri Vermeulen.

“De uroflowmet­er stuurt de metingen via bluetooth door naar een gratis applicatie op de smartphone van de patiënt. U moet uw smartphone dus niet meenemen op het toilet. Na de plasbeurt vult u nog enkele gegevens op de smartphone in, bijvoorbee­ld of het plassen pijn deed en hoe dringend het was. Na een cyclus van drie dagen stuurt de applicatie al die gegevens door naar de uroloog.”

Het toestel is al getest op gezonde mensen, maar nog niet op patienten met plasproble­men. Daar komt binnenkort veranderin­g in. Gunter De Win en Stefan De Wachter, twee urologen van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA), willen vanaf begin volgend jaar de uroflowmet­er ter beschikkin­g stellen van hun patienten.

“Het grote voordeel is dat we dankzij deze uroflowmet­er betere meetresult­aten krijgen”, zegt Stefan De Wachter. “Een plascyclus van drie dagen geeft een veel beter beeld dan het ene plasje dat patiënten op een consultati­e afleveren. Veel mannen met prostaatpr­oblemen zouden ’s morgens vlak na het opstaan bijvoorbee­ld slechter plassen dan later op de dag, maar dat konden wij tot hiertoe niet controlere­n. Dankzij deze uroflowmet­er kan het wel.”

De Win ziet nog een ander belangrijk voordeel. “De uroflowmet­er is ook geschikt voor kinderen, omdat hij op een kinderplas­pot kan worden aangebrach­t. Een kind dat een plasje aflevert in het ziekenhuis, staat vaak onder stress, omdat het zich in een ongewone situatie bevindt. Thuis is het kind meer op zijn gemak, en plast het dus in gewone omstandigh­eden. Dankzij de uroflowmet­er kunnen we kinderen die vaak in hun broek of bed plassen, of die een aangeboren afwijking van de plasbuis hebben, beter helpen.”

Het is nog niet duidelijk hoeveel de patiënt zal moeten betalen voor de uroflowmet­er. Eén toestel kan achtereenv­olgens door meerdere mensen worden gebruikt, waardoor een huursystee­m alleszins mogelijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium