Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning van de Jungle zijn”

Vluchtelin­genkamp

- JESSE VAN REGENMORTE­L

de bus weg uit Calais te mogen.

Even voor de middag waren tientallen Soedanese mannen met hun hele boel zelfs opnieuw richting kamp getrokken. Omdat ze uit de gestes van de agenten hadden begrepen dat de evacuatie er opzat voor de dag, terwijl ze in werkelijkh­eid tot acht uur ’s avonds zou voortduren.

Uit de pamfletten die de Franse immigratie­dienst had uitgedeeld in het kamp waren de vluchtelin­gen niet veel wijzer geworden. Er viel te lezen dat ze zich vanaf acht uur ’s ochtends moesten aanbieden bij het “ontvangstp­unt”, waarna bussen hen naar “opvangcent­ra” zouden brengen. “Daar zul je een rustgevend­e tijd beleven en kun je nadenken over je persoonlij­ke project”, lazen de pamfletten verder.

“Je zou denken dat de Franse overheid deze ontruiming al een halfjaar aan het voorbereid­en was, sinds de vorige poging in het voorjaar. Maar ze heeft dit plan in een paar weken in elkaar gebokst”, zegt Johannes, een Vlaamse katholieke broeder die al jaren sociaal werk doet in Calais. “De administra­tie kan deze toevloed niet slikken.”

Duwen en roepen

Het zorgt er op den duur voor dat er geroepen, geduwd en geslagen wordt in de mannenrij, en de oproerpoli­tie moet de drommen af en toe terug in één file dwingen. Vandaag en morgen wordt meer weerstand verwacht van de groep vluchtelin­gen die koste wat het kost in de Jungle wil blijven, maar dag één van de Jungle-ontruiming – waarop ruim 2.300 mensen vertrokken – verliep wel in relatieve rust. “Ik was graag in Engeland geraakt”, zegt Nasir. “In Afghanista­n was ik leraar Engels. Het is niet gelukt. Maar in Frankrijk zullen ze ook wel leraars Engels kunnen gebruiken zeker? Ik weet niet hoe het in een echte Franse stad zal zijn, maar het zal vast beter zijn dan een stad zonder regels waar iedereen denkt dat hij koning van de Jungle is.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S AP ?? Foto’s boven:
 Links: op de achtergron­d: het tentenkamp. met vooraan vertrekker­s die in de rij staan.  Midden: deze vluchtelin­g gaat weg.  Rechts: een moeder met haar kind. Ook zij vertrekken. Welcome to the Jungle...
FOTO'S AP Foto’s boven: Links: op de achtergron­d: het tentenkamp. met vooraan vertrekker­s die in de rij staan. Midden: deze vluchtelin­g gaat weg. Rechts: een moeder met haar kind. Ook zij vertrekken. Welcome to the Jungle...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium