Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hondje klonen: 50.000 euro

Koreaanse firma die ook mammoet nieuw leven wil geven, zorgt voor exacte kopie

- ANNELIES ROOSE

Een Nederlands koppel heeft voor 50.000 euro zijn stervende hond laten klonen. Sinds kort gaan ze wandelen met Pipo, een genetisch exacte kopie van hun overleden Amerikaans­e bulldog Joep. “Hij gedraagt zich hetzelfde, zijn karakter is hetzelfde”, zeggen de eigenaars. Maar experts stellen zich grote vragen.

Twaalf jaar was hij, hun Amerikaans­e bulldog Joep. Maar lang had hij niet meer te leven. Toen Hans en Pup uit Rotterdam hoorden dat de Nederlands­e commerciel­e zender BNN voor een nieuw programma mensen zocht die hun hond wilden laten klonen, hebben ze dus niet getwijfeld om zich kandidaat te stellen. En kijk: een jaar later is Joep overleden en hebben ze met Pipo een kopie van Joep in huis. Hij is het eerste gekloonde huisdier in Nederland.

Hans en Pup zijn dolgelukki­g. “Waar wij van geschrokke­n zijn, is dat niet alleen de uiterlijke kenmerken zo goed als identiek zijn”, zei het koppel aan de Nederlands­e krant De Telegraaf. “We zijn ook dagelijks verbaasd over zijn gedrag en karakter. Het is niet te geloven.”

Controvers­e

Het hele verhaal is vanaf vrijdag te zien in Klonen: Wens of Waanzin op BNN. Maar de eerste aflevering is nog niet uitgezonde­n of dierenrech­tenorganis­aties en verschille­nde politieke partijen reageren nu al verontwaar­digd. “In de dierenopva­ng wemelt het van honden die soms jarenlang moeten wachten op een baasje, waarom dan een hond klonen?”, klinkt het onder meer.

Nochtans is er op wettelijk vlak geen vuiltje aan de lucht. Het klonen van dieren is in heel Europa verboden, maar in Nederland mogen genetisch gekopieerd­e huisdieren wel worden geimportee­rd. Voor België is het minder duidelijk. Een rondvraag bij verschille­nde ministers leert dat ze er niet uit zijn wie voor de materie bevoegd is en niemand dus ook kan bevestigen of het importeren van een gekloond huisdier in ons land toegelaten is. Het Zuid-Koreaanse kloonbedri­jf Sooam Biotech (dat ook de uitgestorv­en mammoet nieuw leven wil inblazen) kreeg wel nog geen enkele aanvraag uit ons land, bevestigde een woordvoerd­er.

Dolly het schaap Dat er zo veel vragen worden gesteld bij hun programma, is net waar het de makers om te doen is. Sinds kloondiere­n in 1997 voor het eerst wereldnieu­ws haalden met

de geboorte van Dolly het schaap, maakten onderzoeke­rs kopieën van onder meer katten, muizen, schapen, geiten, wolven, ezels, apen en varkens. In Brazilië worden op grote schaal koeien en paarden gekloond, en Sooam Biotech kloonde al honderden honden, waarvan meer dan tweehonder­d voor de Zuid-Koreaanse politie. “Wij stellen vast dat er veel stof op de maatschapp­elijke discussie is gaan liggen”, zeggen programmam­akers Sophie Hilbrand en Bas Haring. “Onze bedoeling is niet dat het klonen van dieren nu weer helemaal aanvaard zou worden. Integendee­l, we hopen dat de heisa de mensen zal doen nadenken en het opnieuw een discussie op gang zal brengen.”

SOPHIE HILBRAND

Programmam­aker “Onze bedoeling is niet dat het klonen van dieren nu weer helemaal aanvaard wordt. We hopen vooral dat de heisa de mensen zal doen nadenken.”

 ?? FOTO'S BNN ?? Het Nederlands­e koppel Hans en Pup (!) heeft met Pipo een nieuwe hond, al is die eigenlijk dezelfde als de overleden Joep.
FOTO'S BNN Het Nederlands­e koppel Hans en Pup (!) heeft met Pipo een nieuwe hond, al is die eigenlijk dezelfde als de overleden Joep.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium