Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Magnette zegt opnieuw njet

-

België is als enig lid van de EU op dit moment niet in staat het EuropeesCa­nadese vrijhandel­sverdrag CETA te onderteken­en. Dat heeft premier Charles Michel maandag meegedeeld na afloop van een overlegcom­ité met de deelstaten. Daardoor dreigt de EuropeesCa­nadese top van donderdag in het water te vallen, maar dit betekent daarom niet het einde van CETA. Waals ministerpr­esident Paul Magnette vraagt nog altijd meer tijd.

Op het uitzonderl­ijke overlegcom­ité, dat amper een halfuur duurde, gaven de federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalig­e regering hun goedkeurin­g voor de onderteken­ing van CETA. De Waalse regering, de Franse gemeenscha­psregering, de Brusselse regering weigerden zoals verwacht opnieuw het licht op groen te zetten. Daardoor kan dus ook de Europese Unie het verdrag niet onderteken­en. Het is nu aan hen en Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker om zich te beraden over de volgende stappen.

“Dit is gewoon het gevolg van de PS die zich onder druk heeft laten zetten door PTB, de Waalse Partij van de arbeid”, zegt Ivo Belet. “PTB heeft in Wallonië veel heisa gemaakt over CETA, terwijl het vooral Vlaanderen is dat wordt getroffen. 85% van de export naar Canada vertrekt vanuit Vlaande- ren. Magnettes socialisti­sche collega’s in Europa hebben CETA wel goedgekeur­d.”

Arbitrage

Magnette herhaalde dat de Waalse regering “in de huidige omstandigh­eden” het licht niet op groen kan zetten, maar dat betekent volgens hem “het einde van de wereld niet”. De Waalse minister-president herhaalde opnieuw dat hij niet tegen een akkoord met Canada is, maar alleen een akkoord wil dat de Europese normen overeind houdt. Hij wil geen privétribu­nalen “waar multinatio­nals de overheden kunnen aanvallen”. Magnette vraagt nog enkele dagen van onderhande­lingen.

“Ik begrijp die discussie over de multinatio­nals niet”, zegt Belet. “In het verdrag staat alleen dat de geschillen door een arbitrageh­of worden beslecht. Dat zal bestaan uit Canadese en Europese rechters. Ook in andere handelsakk­oorden zijn er arbitragem­echanismen. Uiteindeli­jk blijven in Canada de Canadese regels gelden en in Europa de Europese regels. In de eerste plaats zal je ook naar de handelsrec­htbank moeten stappen, dan pas naar het arbitrageh­of.”

De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over het njet van Wallonië. “Magnette steekt Syriza links voorbij”, tweette hij maandag. Volgens De Wever heeft zelfs het uiterst linkse bestuur van Griekenlan­d dit akkoord goedgekeur­d. Magnette steekt hen nu langs links voorbij. “De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhand­el. Wat een hovaardigh­eid”.

“De PS is zich volop aan het profileren en offert het handelsak- koord daarvoor op”, vulde De Wever in De wereld vandaag op Radio 1 aan. “Met inhoud heeft dit niets te maken.” Volgens De Wever spelen de Franstalig­e socialiste­n een puur politiek spel tegen de opkomst van de uiterst linkse PTB.

De PS zadelen anderen op met de gevolgen van hun beslissing, aldus De Wever. “De PS brengt al lange tijd schade toe aan anderen, en nu ook opnieuw aan Vlaanderen. Want wij voeren wel degelijk handel met Canada, in tegenstell­ing tot Wallonië. Democratie dicteert dat je de gevolgen draagt van je eigen gedrag. Het is gemakkelij­k je te profileren als je zelf geen handel met het land in kwestie voert.”

LUC STANDAERT, BELGA

BART DE WEVER

NVAvoorzit­ter “De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhand­el. Wat een hovaardigh­eid.”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS Waals ministerpr­esident Paul Magnette: “Ik kan het licht niet op groen zetten, maar dit is het einde van de wereld niet.”
FOTO PHOTO NEWS Waals ministerpr­esident Paul Magnette: “Ik kan het licht niet op groen zetten, maar dit is het einde van de wereld niet.”
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium