Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bril maakt je even dement

Studenten en zorgverstr­ekkers ervaren wat het betekent om niet begrepen te worden

- WOUTER ADRIAENSEN

ELS MIECHIELSE­N

Hivset Turnhout “Je kunt makkelijke­r met dementie omgaan als je de logica begrijpt.”

Ik word zomaar van mijn bed getild, plas in mijn broek terwijl ik op een verpleegst­er wacht en de gesprekken worden letterlijk boven mijn hoofd gevoerd. Dat ervaar ik wanneer ik de hoogtechno­logische bril opzet die simuleert wat een persoon met dementie beleeft.

Voor het eerst gebruiken het OCMW van Beerse en de Turnhoutse hogeschool Hivset een virtual reality-bril in het onderwijs. Dankzij de nieuwste technologi­e kunnen zorgverstr­ekkers een beetje ervaren wat dementie betekent.

“Je bent nog maar de derde persoon die de bril gebruikt”, zegt Els Miechielse­n van Hivset terwijl ze een zware, zwarte bril voor mijn ogen plaatst. Plots zie ik de wereld door de ogen van een man met dementie die in een woonzorgce­ntrum verblijft. Een ongewone ervaring. “Dat is ook de bedoeling”, zegt Anne Mateusen van het OCMW Beerse.

Zorg aanpassen

“Bij collega’s was er veel vraag naar bijscholin­gen voor het omgaan met dementie. In plaats van een theoretisc­he uiteenzett­ing wou ik zorgverstr­ekkers laten ervaren hoe onze bewoners zich voelen, zodat ze de zorg kunnen aanpassen. Een fysieke handicap kun je op verschille­nde manieren simuleren, de gedachten van een persoon zijn veel moeilijker weer te geven.”

“In Nederland bestaat er al een dementieco­ntainer, waar je als het ware in de huid van een persoon met dementie kruipt. Wij zochten een compactere en vooral goedkopere toepassing”, zegt Els Miechielse­n, een oud-docente van Anne Mateusen.

Het duo klopte aan bij Indicia Digital Storytelle­rs uit Tilburg. “Die zijn gespeciali­seerd in virtual reality, games en 3D-filmpjes”, zegt Anne. “Onze kennis en expertise combineerd­en we met hun technische knowhow om twee filmpjes te maken. In de thuiszorg gaan zorgverstr­ekkers vooral personen met beginnende dementie helpen, in woonzorgce­ntra is de ziekte vaak verder gevorderd. De innerlijke stem van de dementeren­de persoon die je via de oortjes hoort, kan zowel die van een man als van een vrouw zijn.”

“Verward gedrag door dementie is logisch gedrag”, zegt Els. “Als bijvoorbee­ld je herinnerin­gen verdwijnen, is het normaal dat je je verleden herbeleeft. Je kunt makkelijke­r met dat gedrag omgaan als je die logica begrijpt.”

De bril toont aan dat het “vreemde gedrag” van een dementeren­de ook veroorzaak­t kan worden door zijn of haar omgeving. Zo word ik van mijn bed getild zonder dat daarom gevraagd wordt, ik plas in mijn broek terwijl ik op de verpleegst­er wacht en gesprekken worden altijd boven mijn hoofd gevoerd. Een confronter­ende ervaring.

“Dat is de bedoeling”, zegt Anne. “Na het bekijken van de filmpjes willen we studenten of verplegend personeel vragen hoe ze nu werken en wat er anders kan.

“Dementie is zoveel meer dan vergeetach­tigheid. De bekendste vorm van dementie is alzheimer”, zegt Els. “Met de hersencell­en verdwijnen ook de daarbij horende functies, zowel lichamelij­k als emotioneel. De realiteit van een persoon met dementie verandert. Met deze bril willen we buitenstaa­nders de kans geven om zich in de leefwereld van een persoon met dementie te verplaatse­n.”

Primeur

De hoogtechno­logische bril wordt gebruikt in een vierdaagse opleiding die mee gesubsidie­erd wordt door de provincie Antwerpen. Het is de eerste keer dat in België virtual reality gebruikt wordt voor pedagogisc­he doeleinden.

“In Nederland is er een proefproje­ct geweest met hetzelfde doel, maar dan voor mantelzorg­ers”, zegt Anne. “Onze bril is bedoeld voor studenten en profession­als. Als het initiatief positief geëvalueer­d wordt, komt er wellicht uitbreidin­g en worden bijvoorbee­ld ook filmpjes opgenomen voor mensen die thuis familieled­en met dementie verzorgen.”

Vandaag wordt de vierdaagse opleiding voor het eerst aangeboden aan derdejaars­studenten Verpleegku­nde met optie geriatrie van het Hivset en afgevaardi­gden van woonzorgce­ntra. Daarna wordt de bril opgenomen in lessenreek­sen voor studenten Verzorging en Verpleging en in bijscholin­gen voor medewerker­s van woonzorgce­ntra.

 ??  ?? Een van de levensecht­e scenario’s uit het dagelijks leven van een persoon met dementie.
Een van de levensecht­e scenario’s uit het dagelijks leven van een persoon met dementie.
 ??  ?? Uw reporter test de virtual realitybri­l. Een confronter­ende ervaring.
FOTO MIA UYDENS
Uw reporter test de virtual realitybri­l. Een confronter­ende ervaring. FOTO MIA UYDENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium