Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Arts gaat dossier euthanasie­koppel begeleiden”

-

Op initiatief van AZ Klina zal LEIFarts Gert Huysmans het dossier van Fred Vandemeule­broucke en Lisette Franck begeleiden. Daarmee is gelijktijd­ige euthanasie voor hen als koppel een stap dichterbij gekomen.

Het koppel uit Deurne dat graag samen euthanasie zou willen, zal begeleidin­g krijgen van dokter Gert Huysmans, tevens voorzitter van de Federatie Palliatiev­e Zorg Vlaanderen. Dat heeft hoofdgenee­sheer Joost Baert van AZ Klina voorgestel­d aan Fred Vandemeule­broucke en Lisette Franck, die afgelopen weekend in uw krant hun verhaal deden.

Voor Lisette Franck was haar eigen arts bereid om euthanasie te verlenen. Voor Fred Vandemeule­broucke, die tegelijk met zijn vrouw wil sterven, kwam de vraag voor de dokters te plots en was volgens hen niet aan alle regels voldaan. Dat was een zware teleurstel­ling voor het koppel.

Hoofdgenee­sheer Joost Baert: “Ik had me geëngageer­d om een oplossing hiervoor te zoeken. Uit mijn gesprek met meneer Vandemeule­broucke bleek dat ze het liefst thuis euthanasie willen krijgen. Daar bestaan organisati­es voor, zoals Coda vzw, die ook een opname-unit heeft die onder het Klina valt. Ik heb dokter Gert Huysmans gevraagd om het dos- sier naar zich toe te trekken en hij is bereid om dat te doen. Voor ons is het belangrijk dat de mensen op een goede wijze geholpen worden en op een menselijke manier afscheid kunnen nemen van het leven.”

Dokter Gert Huysmans bevestigt dat hij “in de luwte” gesprekken met het koppel zal voeren. “Dat moet in alle sereniteit gebeuren. De zorg om beide mensen is nu het belangrijk­ste.”

Fred Vandemeule­broucke en Lisette Franck zijn zelf opgelucht met de nieuwe wending. “Hiermee komt euthanasie toch dichterbij. We zouden ook het liefst thuis samen sterven, en dat lijkt nu weer mogelijk.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium