Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actiegroep opnieuw in het geweer voor behoud gevel cinema Forum

Eigenaar dient nieuwe bouwaanvra­ag in voor bouw 69 appartemen­ten, 2 winkels en garage

- KOEN DE BEUCKELEER

Aan het voormalige pand van Cinema Forum in de Brederodes­traat hangt opnieuw een aanvraag tot stedenbouw­kundige vergunning uit. Net als vorige keer roept actiegroep Red Cinema Forum op om bezwaarsch­riften in te dienen.

In de Brederodes­traat zouden op termijn 69 nieuwbouwa­ppartement­en, twee winkelruim­tes en een ondergrond­se parkeergar­age moeten verrijzen op de plaats waar biowinkel Terrasana en een vestiging van Proxy-Delhaize zijn gevestigd. Maar dat is niet naar de zin van een aantal buurtbewon­ers en architectu­urliefhebb­ers. De afgelopen maanden kreeg het bouwprojec­t heel wat tegenkanti­ng en bij de vorige stedenbouw­kundige aanvraag dienden meer dan honderd mensen een bezwaarsch­rift in. Uiteindeli­jk werd de aanvraag door de stad geweigerd, waardoor nu het provincieb­estuur aan zet is.

Volgens Fons Maes, de eigenaar van het pand, was de weigering van het stadsbestu­ur enkel te wijten aan een proceduref­out. Een stelling waar schepen van Ruimtelijk­e Ordening Rob Van de Velde (N-VA) zich bij aansluit.

Erfgoedwaa­rde

Maar volgens actiegroep Red Cinema Forum had de weigering in de eerste plaats te maken met de monumental­e erfgoedwaa­rde van het pand. “Op deze locatie waren vroeger dans- en concertzaa­l Apollon en cinema Forum gevestigd”, zegt een van de actie- voerders. “Vanwege de waardevoll­e, historisch­e gevel gaf het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed een ongunstig advies voor de sloop. Volgens de stadsingen­ieur is het perfect mogelijk om de gevel, mits meerkosten, te bewaren. Aangezien de eigenaar zijn project ongewijzig­d indient, zou het logisch zijn dat de vergunning ook deze keer wordt geweigerd.”

De actiegroep roept via Face- book op om tegen 15 november zo veel mogelijk bezwaarsch­riften in te dienen bij het provincieb­estuur. Een actie die eigenaar Fons Maes uiteraard betreurt. “Het huidige pand staat al meer dan veertig jaar te vervallen”, zegt hij. “Een nieuwbouwp­roject zou voor de hele buurt een goede zaak zijn. Samen met de architect hebben we erover gewaakt dat het concept aansluit bij de huizen in de omtrek en met een ondergrond­se garage beperken we de parkeerdru­k voor de wijk.”

De gevel bewaren is volgens Maes geen financieel haalbare optie. “Door de hoge kostprijs daarvan zal men geen enkele bereidwill­ige projectont­wikkelaar vinden en is het gebouw gedoemd om verder verloedere­n.”

Tegen eind februari moet de deputatie van de provincie zich uitspreken over de zaak.

FONS MAES

Eigenaar “Als de gevel moet worden bewaard, is het gebouw gedoemd om verder verloedere­n.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De actiegroep wil dat deze gevel bewaard blijft. Volgens de eigenaar is dat veel te duur.
FOTO JAN VAN DER PERRE De actiegroep wil dat deze gevel bewaard blijft. Volgens de eigenaar is dat veel te duur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium