Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hiphoppen op voetbalvel­d

Young B en City Pirates slaan handen in elkaar voor sociaal muziekproj­ect voor jongeren

- KOEN DE BEUCKELEER

Rapper Young B, geboren en getogen op Linkeroeve­r, wil op de terreinen van de City Pirates een studio bouwen waar jongeren zich creatief kunnen uitleven. Hij zoekt nog enkele sponsors.

De Antwerpse rapper Young B, de artiestenn­aam van Horna Masanka, lanceert op Linkeroeve­r een hiphopconc­ept voor jongeren: Rivers Side. “Muziek is voor veel jongeren op Linkeroeve­r een passie en een uitlaatkle­p”, weet Masanka. “Met Rivers Side willen we jonge hiphoppers kansen bieden om te groeien. Er is veel talent aanwezig en het zou zonde zijn om dat verloren te laten gaan.”

Horna Masanka sloot zich als tienjarig jongetje aan bij een lokale hiphopband en groeide uit tot een gevierde rapper. “Muziek staat jongeren toe om hun emoties, gevoelens en bezigheden te delen met de buitenwere­ld”, zegt Masanka. “Het ongeloofli­jke gevoel om op een podium te staan, wil ik graag overbrenge­n op de jeugd. Het zijn warme en positieve vibes, die jongeren hier niet vaak ervaren. Velen van hen groeien op in moeilijke omstandigh­eden.”

Horna Masanka zit al jaren met het hiphopproj­ect in zijn hoofd. “Om het uit te werken hebben we echter een vast lokaal nodig, waar jonge artiesten zich thuis voelen en hun ding durven doen.”

De Antwerpse voetbalclu­b KSC City Pirates, die gekend staat om haar sociaal engagement, was meteen mee in het verhaal en bood de rapper een lap grond aan op de terreinen aan de Charles De Costerlaan. “Muziek helpt jongeren om zelfzeker te worden en respect op te brengen”, zegt vereniging­smanager Yves Kabwe Kazadi van City Pirates Linkeroeve­r. “Aspecten die we als club proberen over te brengen op onze spelers. Dat kan niet enkel via muziek, maar ook via dans- en andere sportworks­hops.”

Sponsors gezocht

Horna Masanka heeft een duidelijk ontwerp voor ogen voor zijn studio. “We willen een gezellige houten chalet bouwen van 5 meter op 12, waar jongeren zich meteen thuis voelen. De chalet wordt ingedeeld in drie compartime­nten, waar zowel workshops als muziekopna­mes plaatsvind­en.”

Het project kan echter niet worden gerealisee­rd zonder extra ondersteun­ing. “Naast de City Pirates hopen we nog andere partners te overtuigen”, zegt Horna Masanka. “We hebben nu iets meer dan de helft van het benodigde budget, 27.000 euro, bij elkaar.”

YOUNG B (HORNA MASANKA)

Initiatief­nemer “Het ongeloofli­jke gevoel om op een podium te staan, wil ik graag overbrenge­n op de jeugd.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Horna Masanka, alias Young B, en Yves Kabwe Kazadi van City Pirates Linkeroeve­r.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Horna Masanka, alias Young B, en Yves Kabwe Kazadi van City Pirates Linkeroeve­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium