Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen en senioren poetsen samen de straat

De Bever en Sint-Godelieve werken samen met dienstence­ntrum Kronenburg

- JAN STASSIJNS

Leerlingen van basisschoo­l De Bever en SintGodeli­eve, hebben samen met de senioren van dienstence­ntrum Kronenburg een poetsactie gehouden. “Want wij hebben graag mooie en propere straten in onze wijk”, zegt Asel Alp (9).

Gewapend met grijptange­n, borstels en vuilniszak­ken gingen leerlingen van De Bever en SintGodeli­eve, twee basisschol­en in de Kronenburg­wijk, op stap door de wijk. Het doel was om al het zwerfvuil, blikjes, papiertjes, sigaretten­peuken en ander zwerfvuil op te rapen. Ze kregen de hulp van senioren van dienstence­ntrum Kronenburg.

“Wij hebben regelmatig contact met de school”, zegt buurtbewon­er Jean Van Nieuwenhov­e (72). “Twee keer per week komen leerlingen langs in onze pottentuin, een samentuin waar we samen groenten kweken. En ook de poetsactie­s doen we elk jaar, samen met de kinderen. Het is hier ook dikwijls nodig, dus is het des te belangrijk­er om de kinderen bewust te maken en hen te leren dat je afval niet zomaar op straat mag gooien.”

En dat beseffen de kinderen erg goed. “Als iedereen zijn afval op straat blijft gooien, krijg je een heel vuile straat”, zegt Asel Alp (9) van basisschoo­l De Bever. “Het ligt hier vol met bierblikje­s, papiertjes … Maar wij willen mooie, propere straten in onze wijk. Dat is ook beter voor de natuur.”

“Soms is dat wel veel werk hoor”, vult Ravzanur Dogan (10) aan, ook van De Bever. “Vorig jaar hebben we dat ook al gedaan en hoe meer we het doen, hoe sneller het gaat, hé.”

Handtromme­l

Sousan Mohammad Zia (9) heeft geen borstel of grijptang in de hand, maar wel een handtromme­l. “Dat is natuurlijk niet om te poetsen”, lacht Sousan. “Het is om de aandacht te trekken van mensen die hier wonen. Dan komen ze buiten kijken en zien ze dat wij hun straat aan het poetsen zijn. Het goede voorbeeld, hé.”

En de trommels missen hun effect niet. Maria Van den Heuvel (75), geboren en getogen in de Kronenburg­wijk, is erg blij met de poetsactie van de kinderen. “Dat is hier heel erg nodig”, zegt ze. “Het is een mooie les voor de kinderen en als de volwassene­n hun voorbeeld volgen, dan is hun missie geslaagd.”

Ook de jongens zijn helemaal mee met de poetsactie. “Natuurlijk, flessen en sigaretten die overal rondslinge­ren, dat is niet leuk hé”, zeggen Gazmn (9), Nassim (9), Amin (9), Youssef (9) en Aniss (9). “Wij zijn groene bevers en denken aan de natuur. En het is ook leuk, zeker met de trommels.”

Na het harde werk is het verzamelen geblazen in het diensten- centrum. Daar verbroeder­en de leerlingen van de twee scholen, worden de zakken afval geteld en als hoogtepunt is het smullen van vers gebakken wafels en verse ijsthee, gemaakt door de senioren uit de buurt.

“Ook de rest van de week zal er nog grondig gepoetst worden”, zegt juf Odile Sterkens. “De buurt zal het dus zeker voelen en merken. We hopen ook dat de leerlingen hun ouders mee sensibilis­eren en informeren. De samenwerki­ng tussen de kinderen en senioren is niet onbelangri­jk. We willen allemaal een propere buurt en dat kan enkel door samen te werken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De kinderen en senioren laten geen stukje zwerfvuil liggen.
FOTO DIRK KERSTENS De kinderen en senioren laten geen stukje zwerfvuil liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium