Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke dag 26 inbraken in provincie Antwerpen

Gouverneur en schepen sensibilis­eren ook in de haven

- PAUL VERBRAEKEN

Vorig jaar waren er 9.508 woninginbr­aken in de provincie Antwerpen of 26 per dag. Maar ook schippers en truckers krijgen vaak ongenode gasten.

Voor de derde keer werd maandag in heel het land de ‘1 dag niet’-actie gehouden: een nationale campagne om de bevolking alert te maken voor inbraken. In de provincie Antwerpen waren er onder meer workshops in Turnhout, gesprekken met truckers in Nijlen en zelfs een veiligheid­squiz in Mechelen. Een soms vergeten zone is de haven van Antwerpen. “Dan denken we in het bijzonder aan vrachtwage­nchauffeur­s die soms dagenlang in hun truck slapen of aan schippers voor wie hun binnenschi­p vaak hun enige woning is”, zegt gouverneur Cathy Berx.

Samen met havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) en commissari­s Jeroen Nissen (Scheepvaar­tpolitie) trok Berx maandag de haven in om folders uit te delen aan schippers en truckers. “De politie doet veel, maar we kunnen maar echt een vuist maken als iedereen meewerkt.” In de folder worden dan ook adviezen gegeven en tips hoe je geordend meldingen kunt doorgeven. Op dat vlak is het buurtinfor­matie- netwerk Haven actief dat met 732 deelnemers info doorgeeft, bijvoorbee­ld over de opstelling van stakingspi­ketten, of vooral info ontvangt van de politie.

Een Duitse trucker vertelde ons al eens overvallen te zijn in zijn stuurhut. Wat verder aan de Noordkaste­elbrug treffen we enkele schippers. “In Antwerpen voel ik me relatief veilig”, zegt de Nederlands­e schipper Hens van Buren op zijn tanker Hanna. “Maar in Nederland zijn vooral Rotterdam en nog meer Utrecht berucht.”

Honderd meter verder ligt schipper Ivan Diels uit Deurne met zijn aak, de Deseado. Hij werd, uitgereken­d hier bij de Noordkaste­elbruggen, al overvallen. “We waren rond 1u ’s nachts in de winter afgemeerd aan een vrije kade, het slaapkamer­venster op een kier. Om 6u stond ik met zware hoofdpijn op: de ramen van de slaapkamer én van de woonkamer stonden helemaal open. Een dief had gas gespoten en was langs onze slaapkamer ingebroken. Hij had elektronic­a gepikt. De eerste weken een bangelijk gevoel! Sindsdien sluiten we meer, staan er veilighede­n en hebben we een hond en hebben we de glazen geblindeer­d. En Utrecht, maar ook Mechelen, mijden we zo veel mogelijk.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Commissari­s Nissen, havenschep­en Van Peel en gouverneur Cathy Berx informeren een Duitse trucker.
FOTO JORIS HERREGODS Commissari­s Nissen, havenschep­en Van Peel en gouverneur Cathy Berx informeren een Duitse trucker.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schipper Ivan Diels bij de Deseado..
FOTO JORIS HERREGODS Schipper Ivan Diels bij de Deseado..
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schipper Hens van Buren.
FOTO JORIS HERREGODS Schipper Hens van Buren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium