Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hartversch­eurend afscheid van zijn vrienden

Opluchting en verwarring bij ontruiming van

-

Rijdt deze bus naar Engeland?” De eerste dag van de Jungleontr­uiming in Calais is zonder veel narigheid verlopen, maar wel in opperste staat van verwarring. Slechte communicat­ie en een overrompel­de administra­tie zorgden voor ellenlange wachtrijen en vooral veel verweesde vluchtelin­gen.

De Eritrese vrouw vraagt het aan iedereen die er niet uitziet als een vluchtelin­g die al maanden in een tent woont: “Waar is de rij voor de families?” De agenten met de traangasge­weren weten het niet, het meisje van Artsen Zonder Grenzen ook niet en de vrouw met de rode regenjas en de badge met daarop

état (‘staat’) eigenlijk ook niet. Dus gaat de Eritrese vrouw met haar gezin achteraan dé rij staan, de lange, met honderden zwaarbepak­te Soedanese en Afghaanse mannen.

Ze staan allemaal op straat, op een halve kilometer van de Jungle, aan te schuiven richting de grote grijze hangar waar ze op goed gevoel hun nieuwe woonplaats zullen aanduiden op een kaart van Frankrijk.

Droomstad Parijs

De meesten weten hoegenaamd niets van het land waar ze straks asiel zullen aanvragen. “Ik heb geen idee waar ik vanavond zal slapen”, zegt Sultan, een jonge Afghaan. “In Parijs misschien?”

Het is de enige stad in Frankrijk waar hij ooit van gehoord heeft, maar het is ook de enige die geen Junglebewo­ners zal opnemen. Sultan beseft wél dat hij in Frankrijk zal blijven. Een paar andere jonge mannen hebben begrepen dat de bus hen naar Engeland zal brengen. Nog anderen denken dat ze een geel polsbandje nodig hebben om op

JOHANNES

Vlaamse vrijwillig­er “Je zou denken dat de Franse overheid deze ontruiming al een halfjaar aan het voorbereid­en was, sinds de vorige poging in het voorjaar. Maar ze heeft dit plan in een paar weken in elkaar gebokst.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Calais
Calais
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium