Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De jungle en het morele deficit

- Wim Daeninck Nieuwsmana­ger brieven@gva.be

D e eerste stappen in het ontmantele­n van het vluchtelin­genkamp in Calais zijn gisteren in redelijke rust verlopen. Bijna hadden we ‘ wapenfeite­n’ geschreven, in plaats van ‘ stappen’. Had gekund, met zowat drieduizen­d agenten voor achtduizen­d vluchtelin­gen. Was de inzet van zo veel repressiev­e mankracht wel nodig? Jawel. Nodig en wenselijk. Hoe je het ook draait of keert, aan de grootste favela van West-Europa moest absoluut een einde worden gemaakt. Duizenden havelozen nog langer aan hun lot overlaten en hen overlevere­n aan mensenhand­elaars en aan de gure wintermaan­den die er aankomen, was geen optie. Hen manu militari verwijdere­n ook niet. Je ontsteekt geen lont in een explosieve cocktail van frustratie en woede. Een geweldloze ontmanteli­ng was de enige uitweg. Elk ‘ wapenfeit’ zou en zal het morele deficit van West-Europa en haar instelling­en alleen nog maar pijnlijker in de verf zetten.

De ontmanteli­ng kwam geen dag te vroeg. Maar ook jaren te laat. De eerste gelukzoeke­rs kwamen eind vorige eeuw al naar Calais. Bijna zeventien jaar lang heeft men die almaar aanzwellen­de groep gaar laten stoven in zijn ellende. Iedereen keek weg. Niemand wilde het geweten hebben. In het hart van Europa, op enkele kilometer van onze grens. Een grens die duizenden asielzoeke­rs nota bene vanuit België waren overgestok­en, om te eindigen in de modder en de barakken van Calais.

Met de loop de jaren kwam de ontmenseli­jking. Het vluchtelin­genkamp werd een ‘ fenomeen’. De naam alleen al: de jungle van Calais. In een jungle leven beesten, niet? Lekker spannend is dat. Bijna zo spannend als de beelden van de honderden die voor onze kusten verzuipen. Erg hoor. Maar niet ons probleem. Laat Italië ze maar uit de golven vissen. Laat Libië, Griekenlan­d of Turkije ze maar opvangen. Tegen betaling, dat spreekt.

De Franse overheid doet nu eindelijk wat ze kan om dit symbool van onmacht, schuldig verzuim en laksheid letterlijk van de aardbol te vegen. Het levert hallucinan­te beelden op van trieste rijen mensen die met een gekleurd polsbandje om naar bussen worden geleid, op weg naar een voor hen onbekende bestemming. En hopelijk ook naar een nieuw en beter leven. Frankrijk is groot genoeg om hun die toekomst te bieden. Lijkt ons ook een betere plek dan het ‘ beloofde land’ Groot-Brittannië dat, nog voor het zichzelf uit de EU kegelde, niet eens wilde weten van een spreidings­plan.

En als straks de bulldozers hun werk hebben gedaan, laat er dan minstens één ding overblijve­n: het collectiev­e besef dat wij – oh zo trots op onze normen en waarden – geen tweede schandvlek meer zullen dulden. Geen nieuw hoofdstuk in het jungleboek. Of is dat te veel gevraagd?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium