Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdwerki­ng JES vreest dat inzetten vrijwillig­ers besparings­maatregel is

De jeugdwerki­ng JES onderstree­pt niet alleen het belang van vrijwillig­erswerk, maar ook van de begeleidin­g door profession­ele begeleider­s. “Het zijn de profession­ele jeugdwerke­rs die erin slagen om jongeren te bereiken”, zegt JESdirecte­ur Van Effelterre.

- (svw)

JES is actief in Antwerpen, Gent en Brussel. De medewerker­s verzamelen vandaag in Antwerpen voor een studiedag over de coaching van jonge vrijwillig­ers. De organisati­e vreest alleen dat overheden steeds meer inzetten op vrijwillig­ers en minder op profession­ele medewerker­s en dit uit besparings­oogpunt. “Een voorwaarde om vrijwillig­erswerk in te zetten als een manier om jongeren te versterken is de intensieve coaching en begeleidin­g door beroepskra­chten”, zegt Els Van Effelterre. “Het zijn de profession­ele jeugdwerke­rs die erin slagen om de stedelijke jongeren te bereiken en met hen de cruciale vertrouwen­sband uit te bouwen. Ze motiveren hen om zich in te zetten voor hun buurt, creëren een context waarbinnen ze kunnen groeien, bieden een luisterend oor en nemen tijd om met hen te reflectere­n over hun leren.”

JES werkt in wijken met een superdiver­se bevolking. Het zijn wijken met jongeren die sneller geconfront­eerd worden met hoge jeugdwerkl­oosheid en ongekwalif­iceerde schooluitv­al.

“De stedelijke jongeren worden helaas te vaak gewezen op wat ze niet kunnen en waarin ze hebben gefaald. Het jeugdwerk daarentege­n vertrekt vanuit wat ze goed kunnen en waarmee ze kunnen blinken. En dat werpt zijn vruchten af. Geef jonge vrijwillig­ers dus de kans om op eigen kracht en met de ondersteun­ing die zij zelf kiezen hun succes op te bouwen”, zegt Van Effelterre nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium