Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Piryns (Groen) over CurieuzeNe­uzen: “Donkerrode bol is emotionele vaststelli­ng”

De resultaten van het CurieuzeNe­uzenprojec­t raken gemeentera­adslid Freya Piryns (Groen) persoonlij­k. “Aan mijn raam hangt nu een donkerrode bol”, zegt Piryns. “Dat is confronter­end.”

- (svw)

Oppositiep­artijen sp.a en Groen wensten tijdens de gemeentera­ad van het schepencol­lege te weten wat het op korte termijn gaat doen om de luchtkwali­teit in Antwerpen te verbeteren. Uit de metingen op 2.000 plekken in Antwerpen bleek dat in 45 procent de kwaliteit slecht is.

“Er zijn dringend maatregele­n nodig op korte termijn, vooral voor de bewoners in een straat met veel verkeer en die dicht bij de Ring wonen”, zei Piryns.

Zij pleitte niet alleen voor het weren van autoverkee­r. “Dit stadsbestu­ur moet ook in dialoog gaan met de Vlaamse regering om de snelheid op de Ring te verlagen”, zei Piryns. Sp.a-fractielei­dster Kathleen Van Brempt sloot zich daar bij aan.

Antwerps milieusche­pen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) somden de maatregele­n die ze nemen op. Daarbij werd verwezen naar de lage-emissiezon­e, de uitbreidin­g van Velo en de zone 30 in 95 procent van de Antwerpse straten. “Ik ben ervan overtuigd dat tegen 2020 in 90 procent van de straten de luchtkwali­teit de Europese norm zal halen”, zei Ait Daoud. “Een jaar na de invoering van de lage-emissiezon­e onderzoeke­n we de uitbreidin­g naar de districten.”

Kennis wees op het sluipverke­er als belangrijk­ste oorzaak, wat kan worden opgelost door de Oosterweel­verbinding. “Met overkappin­g wat het mij betreft”, zei Kennis. “Toch zie ik ook een belangrijk­e correlatie tussen de luchtkwali­teit en de hoge welvaart. Welvaart kun je alleen creëren door voor mobiliteit te zorgen.”

Aan die stelling tilde Piryns zwaar. “Ik ben persoonlij­k betrokken”, antwoordde Piryns. “Ik werkte mee aan dit project. Een donkerrode bol aan mijn raam wijst aan hoe slecht de luchtkwali­teit is. Ik word daar dagelijks mee geconfront­eerd als ik met mijn kinderen buiten kom. Dus ja, dit raakt mij emotioneel en uw nuances maken mij boos. Door de auto te koppelen aan de welvaart bewijst u niet begaan te zijn met de gezondheid van uw inwoners.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Piryns eist maatregele­n op korte termijn.
FOTO JORIS HERREGODS Piryns eist maatregele­n op korte termijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium