Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw: nederige Kompany

-

Wat zou hij er morgen graag bij zijn, Vincent Kompany. Een nieuwe derby tussen Manchester United en Manchester City, deze keer in de League Cup. Er was een tijd, niet zo lang geleden, dat hij zichzelf in de ploeg kon zetten. Onder Manuel Pellegrini mocht Kompany doen en laten wat hij wilde. Ook al kwam hij net terug uit blessure of had hij nauwelijks meegetrain­d in de week.

Die vrijheid is Kompany nu kwijt. Twee jaar aanhoudend­e blessurepr­oblemen hebben zijn positie verzwakt bij Manchester City. Met de nieuwe trainer Pep Guardiola heeft hij een contract moeten afsluiten. Hij mocht blijven op voorwaarde dat hij altijd eerlijk de dokter inlicht. Niet langer hijzelf, maar de medische staf beslist of hij speelt. En die medische staf, die bestaat vooral uit Catalaanse vertrouwel­ingen van Guardiola. Een van hen, Eduardo Mauri, werd deze zomer overgenome­n van AS Eupen. Ramon Cugat, specialist uit Barcelona, behandelde Vincent Kompany en Kevin De Bruyne in Spanje. Guardiola is een controlefr­eak die precies wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. De noodzakeli­jke info krijgt hij van de Catalaanse artsen.

Voor Kompany was er niet veel andere keuze dan zich naar de wetten van Guardiola te schikken. Joe Hart, Samir Nasri en Yaya Touré werden van de ene op de andere dag op de stoep gezet. Gratis mee te nemen. Kompany heeft het geluk dat Guardiola een boontje heeft voor de voetballer die hij is. Indien fit past de Belg als gegoten in zijn spelsystee­m. Er stond Kompany dit seizoen maar één ding te doen: bewijzen dat hij een aantal wedstrijde­n achter elkaar fit kan blijven.

De Kompany die vandaag spreekt is een nederige Kompany. Hij beseft dat hij alleen bij gratie van Guardiola kapitein van City kan blijven. Kompany is niet langer groter dan club of land. Hij is een kernspeler, net als de andere 27 uit de Akern. Als hij fit is, speelt hij. Indien niet, zijn er anderen in zijn plaats.

We kunnen alleen maar hopen dat in die nieuwe instelling de sleutel voor zijn gezondheid ligt. Guardiola leert hem eerlijk te zijn met de dokters, en daarom met zijn lichaam. Hopelijk zit daar nog genoeg rek in om op het allerhoogs­te niveau mee te kunnen. Een goeie mentale instelling doet al veel. Je moet niet altijd een leider zijn om belangrijk te zijn. Ook al heet je Vincent Kompany.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium