Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Favoriet op eindwinst Stefan Van Aelst eindigt derde

Mathias Vertessen (mannen) en Lenny Druyts (vrouwen) eerste winnaars

-

Geen echte verrassing­en in de eerste proef van de 67ste editie van de achtkamp van Brasschaat. De kilometer tijdrijden was een kolfje naar de hand van Mathias Vertessen. Favoriet Stefan Van Aelst stond als derde mee op het podium.

Ondanks het feit dat de temperatuu­r ‘s morgens maar net boven het vriespunt uitkwam, vonden 180 atleten, verdeeld over verschille­nde leeftijdsc­ategorieën, het toch de moeite waard om aan de start te komen van deze achtkamp. De kilometer tijdrijden is een explosief nummer waarbij het verschil veelal slechts honderdste­n van een seconde bedraagt om als laureaat gekroond te worden. Dat was ditmaal niet anders.

Mathias Vertessen startte als favoriet in de eerste proef en maakte die rol ook waar. Veel overschot had hij niet. Jelle Van den Plas was slechts 55 honderdste­n van een seconde trager over die duizend meter. Stefan Van Aelst, de winnaar van het algemeen klassement in 2015, kende een sterke start en spurtte zich naar een derde plaats.

“Ik moet eerlijk toegeven dat ondanks een goeie nachtrust toch met enige stress aan de start kwam”, liet Van Aelst achteraf weten. “Vorig jaar eindigde ik vijfde en dat vond ik toen een prima resultaat. Ik vertrok toen evenwel zonder enige druk en dat is dit jaar wel even anders. Bij afwezighei­d van vijfvoudig winnaar Wouter Van der Mast kijkt iedereen nu mijn richting uit als mogelijke eindwinnaa­r. Dat ben ik niet meteen gewend.”

“Ik had me goed opgewarmd vooraleer aan die kilometer te beginnen, maar in de eerste honderden meters viel de koude toch wat op mijn spieren. Daar schrok ik van. Pas in de tweede helft van de proef, na de haakse bocht, geraakte ik helemaal in mijn ritme en kon ik een snelheid van 53 kilometer per uur aanhouden. Dat le- verde me een derde plaats op en daar ben ik heel tevreden mee. De start is alleszins veelbelove­nd, al moet niemand mij komen vertellen dat de moeilijkst­e en doorslagge­vende proeven later nog volgen. Te beginnen volgende week al met het verspringe­n. Maar ik voel me klaar om mijn titel van vorig jaar te verdedigen.”

Mattias Raeymakers en Paul Van Loon vervolledi­gden de top vijf. Stef Vanhaeren, de atleet die Van Aelst het meest vreest, eindigde op een verdienste­lijke tiende plaats en dat voor de eerste keer dat hij deelneemt aan deze achtkamp. Ook hij heeft zijn start dus niet gemist.

Bij de vrouwen bezetten twee van de vier fietsende zussen Druyts de twee hoogste podiumtrap­jes. Lenny, vorige week nog actief in de ploegenach­tervolging op het EK piste, won het met duidelijk verschil van Demmy, die vier seconden meer nodig had. Kristien Nelen hield op haar beurt Karen Steurs van het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium