Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakkerij Gijbels vindt geen opvolger voor zaak op Leugenberg

Mieke Gryp mist nu al babbeltje met klanten

-

Met spijt sloot Mieke Gryp (60) gisteren definitief de deur van Bakkerij Gijbels op de Leugenberg 139. “Ik heb 46 jaar gewerkt, waarvan dertien jaar als gerante in Ekeren”, zegt ze. “Nu ook mijn man Robert met pensioen is, wil ik het wat rustiger aan doen.”

Toch heeft Mieke Gryp het er moeilijk mee om afscheid te nemen van haar klanten. “Velen zijn vrienden geworden. Ze komen hier niet alleen voor hun brood of patisserie, maar ook voor een babbeltje”, zegt ze. En dat werd gisteren ook duidelijk. Sommige klanten verlieten met tranen in de ogen de winkel. “Vorige donderdag kreeg ik het bezoek van de kinderen van de Sint-Vincentsch­ool. Ze kwamen mij zingend uitwuiven. Mijn hart brak.”

Borduurste­r

Mieke Gryp, die uit Nijlen komt, is borduurste­r van opleiding. “In heb trouwens vijftien jaar in die branche gewerkt. “Toen de zaak stopte vanwege de concurrent­ie uit de lagelonenl­anden, was ik mijn werk en inkomen kwijt.” Ze bleef niet bij de pakken zitten en vond zeer snel werk als verkoopste­r in bakkerij Lorraine op de Paardenmar­kt in Antwerpen. “Werkte ik voordien elke dag tussen vier muren, dan kwam ik nu in contact met mensen. Ik ontdekte de wereld.” Na een ommetje bij een bakker in Lier, kreeg Mieke Gryp de kans gerante te worden van bakkerij Gijbels op de Leugenberg.

Vroege vogels

Vroege vogels waren wat blij met de komst van Mieke Gryp. De winkel ging al om 5u open. Mensen die naar het werk gingen, anderen die net van de nachtshift kwamen, waren haar eerste klanten. “Het was hard werken, maar ik heb er geen dag spijt van”, zegt Mieke Gryp.

Of ze nu niet in het spreekwoor­delijk zwarte gat gaat vallen? “Ik denk het niet”, zegt ze. “In het voorjaar trekken mijn man en ik naar Cuba. Een van de drie pete- kinderen die we daar hebben, wordt vijftien jaar. En voor de rest zien we wel.”

Mieke Gryp kreeg van haar baas te horen dat ze altijd in een van de bakkerijen van Gijbels mag inspringen. Ze vindt het jammer dat Gijbels geen opvolger heeft gevon- den voor de winkel op de Leugenberg. “Vroeger waren er hier twee bakkers, nu geen meer”, zegt ze. De wijkbewone­rs moeten nu naar Ekeren-dorp of naar Hoevenen. Brood kunnen ze wel nog uit de broodautom­aat halen, maar een praatje is er niet meer bij.

 ?? FOTO W&F ?? Kinderen van de basisschoo­l SintVincen­t verrasten Mieke Gryp met een afscheidsl­iedje. De foto’s zijn een blijvende herinnerin­g.
FOTO W&F Kinderen van de basisschoo­l SintVincen­t verrasten Mieke Gryp met een afscheidsl­iedje. De foto’s zijn een blijvende herinnerin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium