Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgers in Mosul worden gebruiktal­s menselijk schild

-

Kinderen die in de strijd worden gegooid, burgers die als menselijk schild worden gebruikt en bewoners die via megafoons worden opgeroepen hun simkaarten in te leveren om communicat­ie met de buitenwere­ld onmogelijk te maken: de berichten uit Mosul doen het ergste vermoeden voor de burgerbevo­lking.

Het offensief om de Noord-Iraakse stad Mosul te heroveren op Islamitisc­he Staat treft ook de burgers. De VN-organisati­es maken zich vooral zorgen over het lot van 550 families die IS afgelopen week uit hun dorpen Samalia en Najafia heeft verjaagd. De Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten van de VN vreest dat ze als menselijk schild zullen worden gebruikt. Er zijn berichten dat zo’n driehonder­d dorpelinge­n in Mosul zijn ondergebra­cht.

Mogelijk is een deel van de groep echter geëxecutee­rd. Een Iraakse veiligheid­sbron vertelde het Amerikaans­e satelliets­tation CNN dat 284 mannen en jongens die buiten Mosul waren opgepakt vrijdag en zaterdag zijn gedood en in een massagraf gegooid. Het bericht kon niet onafhankel­ijk worden bevestigd.

Er zijn ook berichten dat tientallen families uit Mosul zijn overgebrac­ht naar Al Hud, een dorp zeventig kilometer noordelijk­er. Inwoners uit dat dorp waren vorige week door IS als menselijk schild naar militaire centra in een naburig dorp overgeplaa­tst.

In enkele dorpen die het Iraakse leger on- langs had bevrijd, zijn IS-strijders opgedoken. Ze hebben tientallen dorpelinge­n gedood omdat die de bevrijders hadden begroet, zo meldden dorpelinge­n die wisten te vluchten.

De Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen, Zeid Ra’ad Al-Hussein, waarschuwd­e dat vooral etnische en religieuze minderhede­n risico lopen. “Er is een groot gevaar dat IS-strijders deze kwetsbare groepen niet alleen als menselijk schild gebruiken, maar mogelijk besluiten hen liever te doden dan te laten bevrijden.”

Hij riep de Iraakse regering op te beloven burgers goed te behandelen. “We weten dat IS niets geeft om menselijke levens, en daarom moet de Iraakse regering haar ui-

 ??  ?? In Mosul zou een aantal mensen dat met een telefoon was betrapt, de afgelopen dagen
In Mosul zou een aantal mensen dat met een telefoon was betrapt, de afgelopen dagen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium