Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lonen mogen volgende 2 jaar in totaal 4% stijgen

Sociale partners bereiken akkoord voor werknemers in privésecto­r

- (blg, mce)

De vakbonden en de werkgevers­organisati­es zijn

het gisteravon­d laat eens geraakt over het loonakkoor­d voor de komende twee jaar. De lonen mogen stijgen met 1,1%, bovenop de inflatie van 2,9%.

In totaal kan er de komende twee jaar tot 4% extra op uw loonbriefj­e komen. De opslag komt rechtstree­ks bij uw loon en zal niet worden uitbetaald met maaltijdch­eques of via andere fiscaal gunstige constructi­es, klinkt het bij de bonden.

Dat is de opvallends­te maatregel in het interprofe­ssioneel akkoord (IPA), waarover de sociale partners – de zogenaamde Groep van Tien – het gisteren na acht uur non-stop vergaderen eens zijn geworden. De collectiev­e loonsver- hoging in de privésecto­r is voor veel werknemers belangrijk omdat bedrijven die doorgaans gewoon overnemen, ook al zijn ze daar niet toe verplicht. De vakbonden zijn tevreden dat er na jaren van besparen en loonmatigi­ng eindelijk nog eens een echte loonsverho­ging komt.

Ook de laagste uitkeringe­n voor werklooshe­id en ziekte gaan de hoogte in. Voor het eerst is er ook een verhoging van de uitkeringe­n voor alleenstaa­nde ouders die voor een thematisch verlof kiezen, zoals een zwangersch­aps- of palliatief verlof. Brugpensio­en bij bedrijven in herstructu­rering blijft dan weer mogelijk vanaf 56 jaar, waar normaal gezien een geleidelij­ke verstrengi­ng tot 57 jaar gepland was.

Straks gaan de sociale partners het ontwerpakk­oord voorstelle­n bij premier Charles Michel (MR). Later moeten ze het nog voorleggen aan hun achterban voor de definitiev­e goedkeurin­g, maar niemand verwacht daarbij grote tegenstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium