Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles netjes in kluis opgeborgen maar toch bestolen

Diefstal “unicum” volgens Middelheim­ziekenhuis

- SAM REYNTJENS

Je waardevoll­e spullen veilig wegbergen in de kamerkluis en toch nog bestolen worden: dat overkwam Rudi Huijbrecht­s in het Middelheim­ziekenhuis in Antwerpen. Vreemd genoeg werd de kluis zelf niet beschadigd. “Zo’n diefstal is een unicum”, zegt het ziekenhuis.

Antwerpena­ar Rudi Huijbrecht­s moest dinsdagmid­dag voor een kleine ingreep naar het Middelheim­ziekenhuis. Hij kreeg een eenpersoon­skamer en legde al zijn waardevoll­e spullen in de kluis. Die sloot hij af met een cijfercode. “Nadat ik teruggekom­en was na mijn operatie, wilde ik mijn vrouw even bellen”, vertelt Rudi. “Toen zag ik dat de kluis openstond en alles weg was.”

Kerstcadea­u van dochter

Uit de kluis werden Rudi’s trouwring, een pinkring, een fonkelnieu­w horloge, zijn smartphone en het geld uit zijn portemonne­e ontvreemd. “Het ergst is uiteraard de trouwring. Die heeft emotioneel de grootste waarde. Het is een uniek stuk, niet zomaar te vervangen, en het heeft ook wel wat geld gekost. De andere spullen zijn vervangbaa­r. Al is de diefstal van het horloge ook extra jammer, omdat mijn dochter een jaar gespaard had om dat als kerstcadea­u voor mij te kopen.”

Dat een kluis in een ziekenhuis­kamer leeggeroof­d wordt zonder dat er braakschad­e is, heeft men bij

ZNA – het Antwerpse ziekenhuis­netwerk waaronder ook het Middelheim­ziekenhuis valt – nooit eerder meegemaakt. “Het is inderdaad een unicum”, zegt woordvoers­ter Renée Willems. “Normaal gezien heeft alleen de patiënt de code voor de kluis. En eventueel de mensen aan wie hij die cijfercode zou hebben doorgegeve­n. Er zijn op elke afdeling ook twee verpleegku­ndigen die een noodcode hebben om de kluizen te kunnen openen, bijvoorbee­ld wanneer patiënten hun code vergeten zijn. Het is nu aan de politie om uit te zoeken wat er gebeurd is.”

Honderdtal diefstalle­n per jaar

De kluisdiefs­tal is dan wel uniek, diefstalle­n uit ziekenhuis­kamers zijn dat allesbehal­ve. “In 2016 werden in Middelheim 33 diefstalle­n gepleegd”, zegt Willems. “Voor onze andere ziekenhuiz­en zal dat opgeteld om ongeveer evenveel feiten gaan.”

Ook GZA, de ziekenhuiz­engroep waar Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel toe behoren, registreer­t op jaarbasis een dertigtal diefstalle­n. Na een kleine piek in het najaar van 2016 nam het SintVincen­tiuszieken­huis extra maatregele­n. “Op de gang van het dagziekenh­uis zijn lockers geplaatst, waar onder algemeen toezicht dingen achter slot kunnen worden opgeborgen”, zegt preventiem­anager Jos Peeters. “Bovendien staat er een camera op, met beelden die ook achteraf opnieuw kunnen worden bekeken.”

“Laat waardevoll­e spullen thuis”

Ondanks alle maatregele­n die de ziekenhuiz­en de afgelopen jaren invoerden, van lockers en kluizen tot stewards en camera’s, blijven diefstalle­n uit ziekenhuis­kamers een probleem, bevestigt de politie. Daarom roept zij samen met de twee grote Antwerpse ziekenhuis­groepen op om waardevoll­e spullen gewoon thuis te laten. “In het ziekenhuis heb je geen juwelen nodig”, zegt Renée Willems van ZNA. “Laat ze gewoon thuis.” Die boodschap krijgen ook de patiënten in GZA-ziekenhuiz­en op voorhand mee. “Mensen zijn in een ziekenhuis om te rusten, dan laat je dure zaken beter achterwege”, benadrukt ook Antwerps politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns.

Wie toch waardevoll­e spullen bij zich heeft, raadt de politie aan om niet te lang weg te blijven uit de kamer. “Laat ook het verplegend personeel weten of je nog iemand verwacht of niet. Al kent het natuurlijk niet ieders familie en kan het niet zomaar mensen met slechte bedoelinge­n onderschei­den van andere bezoekers.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium