Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teruggestu­urd zonder dat ze ziek kleinkind kunnen bezoeken

Nepalees koppel op doorreis opgepakt in Zaventem omdat enkele formalitei­ten niet kloppen

- DIRK HENDRIKX

Een Nepalees echtpaar op doorreis naar Spanje, waar het zijn ernstig zieke kleinkind wilde bezoeken, is op Zaventem opgepakt en zou gisteravon­d nog op het vliegtuig terug naar Kathmandu worden gezet. De Antwerpse spoedarts Luc Beaucourt, die hen kent en vergeefs probeerde te helpen, is verontwaar­digd: “Opgesloten en het land uitgezet omdat een paar formalitei­ten niet in orde waren. Waar zijn we hier toch mee bezig?”

Voor alle duidelijkh­eid: het Nepalese echtpaar Neupane zoekt geen blijvend onderdak in België of in Spanje. Het had alleen maar een visum gevraagd tot 31 januari om in de Spaanse hoofdstad Madrid dochter Mnju te kunnen bezoeken, die de Spaanse nationalit­eit heeft. Zij is net bevallen van dochtertje Misan, dat helaas met een zware afwijking aan de hartslagad­er kampt. “Ik heb het medisch verslag gekregen van mijn Spaanse collega en het gaat om een heel complexe, ernstige aandoening”, zegt dokter Luc Beaucourt.

De moeder zelf had een slopende zwangersch­ap en kan nu nog niet reizen. Mitralal en Sitadevi Neupane hadden daarom in Kathmandu een visum gevraagd voor alle Schengenla­nden, de 26 Europese landen met een gemeenscha­ppelijk grenzenbel­eid. Hier in België had Lok Dahal, eigenaar van sushiresta­urants in Zoersel, Wijnegem en Westmalle en algemeen secretaris van de Nepalese gemeenscha­p in Antwerpen, zich voor hen garant gesteld.

“Ze konden bij mij logeren”, zegt hij. “Maar ze wilden eerst via Zaventem naar Madrid reizen, daar een paar weken bij hun dochter verblijven, dan nog een week naar België komen en van hier terugreize­n naar Nepal. Wisten zij veel – ik heb daar ook totaal geen rekening mee gehouden – dat zo’n Schengenvi­sum niet automatisc­h toegang verleent tot alle Schengenla­nden.”

Gesmeekt bij politie

“Ik ben onmiddelli­jk naar de luchthaven gegaan vanmorgen ( gisteren, red.)”, zegt Lok Dahal. “Ik heb de luchthaven­politie gesmeekt om die mensen met mij mee te laten gaan, wat wel zou kunnen met hun visum. Maar dat kon niet meer. We hebben ook voorgestel­d dat hun dochter en haar man zich nog garant zouden stellen voor hun verblijf in Spanje. Daar was het ook te laat voor.”

“Ze werden ondergebra­cht in het gesloten centrum van Steenokker­zeel, waar ik een paar uur bij ze heb gezeten. Ze huilen aan een stuk door. Omdat ze hun gezinslede­n niet kunnen opzoeken. En omdat ze al het geld voor de vluchten en nog wat bijkomende reisonkost­en kwijt zijn. Hij is in Nepal een gepensione­erde leraar en veel meer dan honderd euro per maand krijgen die niet. Ze zullen een paar jaar moeten sparen om opnieuw zo’n reis te kunnen maken.”

“Bovendien ervaren ze het als een schande dat ze opgesloten worden en terug op het vliegtuig worden gezet. Zulke zaken liggen gevoelig in Nepal – of gelijk waar, eigenlijk. Wat gaan de andere mensen in het dorp er niet van denken?” gaat Lok Dahal voor.

Geen visumshopp­ing

Katrien Jansseune, woordvoers­ter van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), zegt dat ze over individuel­e dossiers niets kan zeggen en dat het in deze zaak aan de dienst Vreemdelin­genzaken is om te beslissen. Die beslissing viel gisterenmo­rgen.

“Ze hebben een papier moeten tekenen dat ze opnieuw op het vliegtuig stappen naar Nepal”, zegt Luc Beaucourt. “Ik vind dit echt moeilijk te begrijpen. Ik heb die mensen leren kennen toen we na de aardbeving met een team hulp zijn gaan bieden in Nepal. Ik weet dat ze al drie keer eerder in Europa zijn geweest en dat ze totaal niet de intentie hadden om hier te blijven of zo.”

“Ik heb iemand aan de lijn gehad bij de grenspolit­ie en die sprak van een geval van ‘visumshopp­ing’. Terwijl die mensen zich gewoon verslikt hebben in de ingewikkel­de regeling voor Schengenvi­sa. In Kathmandu moet je die bijvoorbee­ld als je naar België komt aanvragen via de Duitse ambassade ( Vreemde

lingenzake­n beaamt dat, red.). Moet je dan zo reageren als er iets fout is gelopen? Zelfs de arts in Spanje was erg geëmotione­erd toen hij hiervan hoorde.”

“Ik hoop dat jullie dit verhaal brengen”, zegt Lok Dahal, die met verschille­nde hulpmissie­s in Nepal is meegereisd met dokter Beaucourt. “Het zal deze familie niet meer helpen, maar het is een waarschuwi­ng voor de vele Nepalezen hier dat ze goed moeten uitkijken als er reisplanne­n gemaakt worden.”

 ??  ?? De kleine Misan is geboren met een ernstige afwijking aan de hartslagad­er, “met het risico op overlijden”, aldus het rapport van de artsen. Maar de grootouder­s uit Nepal die speciaal voor Misan naar Europa kwamen gereisd, krijgen haar niet te zien.
De kleine Misan is geboren met een ernstige afwijking aan de hartslagad­er, “met het risico op overlijden”, aldus het rapport van de artsen. Maar de grootouder­s uit Nepal die speciaal voor Misan naar Europa kwamen gereisd, krijgen haar niet te zien.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium