Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bibberen voor de storm

Hoogste waterpeil sinds 1953 door combinatie zware wind en springtij

- TOM LE BACQ www.kustweerbe­richt.be www.waterinfo.be

Vrijdag de 13de wordt een dag van bibberen en beven aan de kust. “De combinatie van zware wind en springtij maakt dat we een storm krijgen die maar één keer in de tachtig jaar voorkomt”, zegt Steve Timmermans van de Vlaamse afdeling Kust. Tienduizen­den zandzakjes, stormmuren en afgesloten wegen en dijken moeten de vloed tegenhoude­n. Ook langs heel de Schelde worden maatregele­n getroffen.

Nee, het zal morgen niet harder waaien aan onze kust dan ooit tevoren. De wind zal och

arme snelheden halen tot 90 per uur. En toch wordt in bijna alle kustgemeen­ten het rampenplan afgekondig­d en zijn ze langs heel de Schelde koortsacht­ig aan het werk met zandzakjes en stormmuren. Want we staan voor de “gevaarlijk­ste storm in decennia”, en dat dan nog in combinatie met sneeuw of smeltende sneeuw.

“Het is niet de windsnelhe­id, maar de combinatie van factoren die telt”, zegt Steve Timmermans van de Vlaamse afdeling Kust. “Vanuit het noordweste­n wordt het zeewater door stormwind naar onze kust opgestuwd. Dat geeft zwaar weer met hoge waterstand­en. Vrijdagmid­dag wordt dan nog springtij verwacht. Op dat moment valt alles samen en zal het waterpeil waarschijn­lijk 6,35 meter hoog zijn in Oostende. Dat is 15 centimeter hoger dan tijdens de zogenaamde Sinterklaa­sstorm in 2013 en het hoogste waterpeil sinds 1953. Een gevaarlijk­e situatie dus, met mogelijk wateroverl­ast tot gevolg.”

In 1953 brak het water op 37 plaatsen langs onze kust door de dijken, stond Oostende vol- ledig onder water en vielen er 28 doden. “Maar je kunt de situatie van nu niet meer vergelijke­n met toen”, zegt Timmermans. “Sindsdien hebben we onze kust opgehoogd en beschermd. En ook sinds de storm van 2013 is er nog veel gebeurd.”

Golven van 2,8 meter

Maar het water zal wel uitzonderl­ijk hoog komen, dat staat vast. Er zit nog een marge van 20 centimeter op de voorspelli­ng van 6,35 meter waterhoogt­e. “Je mag ervan uitgaan dat havens als die van Blankenber­ge helemaal zullen vollopen en dat het staketsel daar bijvoorbee­ld ook zal overstrome­n”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Er zullen ook golven zijn van 2,8 meter hoog.”

Overal aan de kust rukten gisteren de diensten uit: zo lieten ze in Nieuwpoort 22.000 zandzakjes aanrukken om de havengeul te versterken. “Sowieso raden we iedereen ten stelligste af om vrijdag op de dijk te gaan kijken naar het stormweer”, zegt Timmermans. “Blijf op veilige afstand van het water.”

Overstromi­ngsgebiede­n

Het is niet alleen de kust die zich moet wapenen tegen de storm: langs heel de Schelde zal het water hoog opstuwen en mogelijk overstromi­ngen veroorzake­n. “Zeker vrijdag zal het water in het Scheldebek­ken gevaarlijk hoog staan”, zegt Wim Dauwe van Waterwegen en Zeekanaal. “Verschille­nde overstromi­ngsgebiede­n langs de Schelde zullen in werking moeten treden. De Polders van Kruibeke, met 600 hectare het grootste gecontrole­erde overstromi­ngsgebied van Vlaanderen, zal waarschijn­lijk voor het eerst vollopen met water.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium