Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Foorkramer­s naar rechter na geweld tegen politie

Manifestan­ten staan terecht voor het versperren van de Singel

-

Zeven foorkramer­s moeten zich vandaag in Antwerpen voor de rechter verantwoor­den voor een manifestat­ie die in maart 2014 volledig uit de hand liep. Ze hadden uit protest de Singel bezet omdat de Sinksenfoo­r op de Gedempte Zuiderdokk­en opgedoekt werd.

De relatie tussen foorkramer­s en het Antwerpse stadsbestu­ur bereikte in het voorjaar van 2014 een absoluut dieptepunt. Uit onvrede over de verhuis van de Sinksenfoo­r van de Gedempte Zuiderdokk­en naar Spoor Oost werd op 26 maart actiegevoe­rd. Om 5u ’s morgens vormde zich op de Zuidersing­el, vlakbij het justitiepa­leis, een colonne van 230 trucks en wagens. Stapvoets bewogen de foorkramer­s zich voort op de Singel richting het noorden. Steeds meer kruispunte­n werden bezet. In volle och- tendspits was de verkeersch­aos enorm: duizenden mensen werden op weg naar school of naar hun werk gegijzeld.

De politie nam rond 6u contact op met Frank D. (57) uit Schaarbeek, de secretaris-generaal van de vzw Verdediger­s der Belgische Foorreizig­ers én de spreekbuis van de aanwezige actievoerd­ers. Zijn eis was duidelijk: burgemeest­er Bart De Wever moest in de media aankondige­n dat de Sinksenfoo­r terug op de Zuiderdokk­en kon doorgaan. D. gaf de politie nog mee dat de foorkramer­s gasflessen en scherpe voorwerpen bij zich hadden voor als het tot een confrontat­ie zou komen.

De politie ondernam daarna nog onderhande­lingspogin­gen. Rond 7.40u kregen de foorkramer­s de boodschap dat burgemeest­er De Wever hen wilde ontvangen, op voorwaarde dat ze om 8u de rijbaan zouden vrijmaken. Spreekbuis D. verwierp het voorstel onmiddelli­jk. Ook wanneer de politie aangaf dat er rechtsverv­olging dreigde, weigerde hij de blokkade op te heffen.

Om 8.40u was voor de politie de maat vol: een 40-tal personen werd gearrestee­rd. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. D. kroop in zijn vrachtwage­n en weigerde zich over te geven. Het kwam tot duw- en trekwerk waarbij de foorkramer een agent in de vinger beet. Ook andere actievoerd­ers verzetten zich hevig. Zo probeerde Bryan T. (28) met zijn truck op de politie in te rijden. William S. (46) sloeg bij zijn arrestatie met een zware sleutelbos naar het hoofd van twee agenten. In de trucks van enkele foorkramer­s werden verboden wapens gevonden: een vouwmes, een boksijzer, een ploertendo­der (

vergelijkb­aar gummiknupp­el, red.),

met

een

een geladen alarmpisto­ol, een ijzeren staaf en twee busjes pepperspra­y.

Na de uit de hand gelopen manifestat­ie diende D. klacht in tegen de politie voor buitenspor­ig geweld. Hij liet hij zijn kwetsuren en blauwe plekken door een arts vaststelle­n. Het Antwerpse gerecht onderzocht de feiten, maar op het einde van de rit stelde de raadkamer de agenten buiten vervolging.

Voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen staan vandaag wel zeven foorkramer­s uit Schaarbeek, Charleroi, Gent, Aalst en Maasmechel­en terecht. Ze worden verdacht van belemmerin­g van het verkeer, weerspanni­gheid, bendevormi­ng, bedreiging en slagen en verwonding­en. Het gerecht ziet D. als de aanstoker van de incidenten: hem wacht allicht de zwaarste strafeis. Hij wenste in aanloop naar het proces liever niet te reageren.

De vakbonden van ING België hebben de onderhande­lingstafel verlaten. De bank en verzekeraa­r wil tegen 2021 3.500 jobs schrappen, waarvan 1.700 mensen naakt ontslagen zouden worden. “Wij vragen aan de directie van ING België om de afbouw van het kantorenne­twerk trager te laten verlopen, maar daar heeft ze nauwelijks oren naar”, zegt Dirk Nicolai van de socialisti­sche vakbond BBTK. “We gaan maandag de situatie voorleggen aan het personeel. Het is de directie van ING België die met ons onderhande­lt, maar eigenlijk trekt het hoofdkanto­or in Nederland aan de touwtjes.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium