Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tunnel onder Albertkana­al kan tot catastrofe leiden”

Ingenieur achter tracé Oosterweel-Noord trekt aan de alarmbel

-

Luc Van Remortel maakt zich grote zorgen. De ingenieur achter het tracé Oosterweel­Noord vreest dat de huidige plannen voor een tunnel onder het Albertkana­al een enorme ramp kunnen veroorzake­n. Volgens BAM is dat niet zo.

Luc Van Remortel is niet de eerste de beste. De ingenieur uit het Waasland was in zijn lange carrière onder meer betrokken bij de aanleg van de Kennedytun­nel en de ondergrond­se uitbreidin­g van het Centraal Station. Hij weet dus wel iets van tunnels. En al sinds 1975 zoekt hij mee naar de beste oplossing voor een betere mobiliteit op de Antwerpse Ring. Zo werd hij de geestelijk­e vader van het tracé Oosterweel-Noord, dat door de overheid wordt beschouwd als het beste alternatie­f voor het BAM-tracé.

“Ik ben ongerust over de huidige plannen”, zegt Van Remortel. “Vooral de veiligheid in de nieuwe tunnel onder het Albertkana­al baart me zorgen. Omdat die tunnel deel uitmaakt van het TransEurop­ees Netwerk (TEN), moet hij toegankeli­jk zijn voor het transport van alle gevaarlijk­e stoffen.”

“Maar wat als er een camion met een gaslading ontploft in de tunnel? Dan bestaat het risico dat de rijvloer van de bovenste van twee kokers instort door de enorme druk van de zeven meter hoge watermassa op het dak. In dat geval is de schade niet te overzien.”

“In dat geval zullen er niet alleen vele doden vallen in de tunnel, maar er bestaat ook het gevaar dat het Albertkana­al leegloopt op de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium