Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dan maar zelf deradicali­seren”

Koen Metsu (N-VA) en advocaat Walter Damen richten centrum op voor (ex-)gevangenen

-

De opvolging van radicalise­ring heeft een blinde vlek: wie zijn straf heeft uitgezeten en vrij komt, wordt niet verder begeleid. “Daar gaan wij wat aan doen”, zeggen Koen Metsu, burgemeest­er van Edegem (NVA), en strafpleit­er Walter Damen. Zij gaan met eigen geld het centrum DeRadiAnt oprichten in Antwerpen.

Koen Metsu is ook de voorzitter van de parlementa­ire bijzondere commissie voor terreurbes­trijding, maar het centrum is puur een initiatief van bezorgde burgers, los van de politiek, zo benadrukt hij. “Er zijn volgens justitie zo’n 400 gedetineer­den die in meer of mindere mate geradicali­seerd zijn”, zegt Metsu.

“Op een dag komen die mensen vrij en wat dan? Wat als de begeleidin­g binnen de gevangenis niet volstond? Wat als ze nog altijd de Koran interprete­ren zoals terroriste­n dat doen? Wij willen daar een ander verhaal tegenover plaatsen, met behulp van theologen of imams zoals Brahim Laytouss, die perfect kunnen ontkrachte­n dat je homo’s van de daken moet gooien volgens de Koran. En die opvolging, dat ‘tegenverha­al’, begint best al achter de tralies.”

In de gevangenis­sen in de provincie Antwerpen zouden vijf tot vijftien gedetineer­den in aanmerking komen. “Het is een gevarieerd­e groep”, zegt advocaat Walter Damen. “Van kleine criminelen die zich laten inpakken door radicale moslims tot voormalige Syriëstrij­ders of Sharia4Bel­giumleden. Soms zie ik als advocaat hoe mijn cliënten vrijuit gaan omdat ze geen concrete strafbare feiten hebben gepleegd, zonder dat iemand dat opvolgt. Ik ben er ook niet mee gebaat dat zo iemand verder zou radicalise­ren en een aanslag zou plegen. Zulke mensen hebben religieuze nazorg nodig.” Dat geldt volgens Damen ook voor sommigen die met een enkelband thuis zitten of voor mogelijke extremiste­n die na een verhoor weer mogen beschikken.

Volgens experten is deradicali­sering een lastige opgave met een erg kleine kans op succes. “Moet je dan helemaal niets doen? Dit is een proefproje­ct. We willen niet te ambitieus zijn.”

Bij Justitie was men nog niet op de hoogte van dit initiatief. Een woordvoers­ter wees wel op het zeer grondige plan voor deradicali­sering in gevangenis­sen dat al bestaat sinds maart 2015. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zegt het initiatief toe te juichen en staat open voor samenwerki­ng.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium