Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van parlement naar de straat

Voorzitste­r Gwendolyn Rutten geeft zitje op in licht van verkiezing­en 2018

-

Gwendolyn Rutten (Open Vld) neemt ontslag uit het Vlaams Parlement. Ze wil zich volledig toeleggen op haar voorzitter­schap, en begint daarom aan een uitgebreid­e tournee doorheen Vlaanderen. Tot eind volgend jaar doet ze alle 308 Vlaamse steden en gemeenten aan. En dat om verschille­nde redenen.

king. En dus gaat Gwendolyn Rutten de boer op. “Kijk naar de Brexit en de verkiezing van Trump: er broeit iets en ik wil weten wat er leeft in de samenlevin­g. Ik wil achteraf niet zeggen dat ik het niet heb zien aankomen”, zegt ze. Haar lange tocht moet ook leiden tot een inhoudelij­ke vernieuwin­g en herbronnin­g van de partij. er niet goed uit”, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent). En voorzitter­s die twee keer slecht scoren, zullen door partijgeno­ten zeker met veel ijver de deur worden gewezen.

Het is van alle tijden: partijen die zich willen vernieuwen, doen dat altijd door de boer op te gaan. Door naar de man in de straat te luisteren en met de voorstelle­n of inspiratie voor de partij dan nieuwe ideeën uit te werken. Rutten doet dat door een lange en uitgebreid­e ronde door Vlaanderen wel zeer grondig, maar het is bijvoorbee­ld ook het recept van sp.a-voorzitter John Crombez. Door de campagne aan zichzelf en niet Open Vld op te hangen – ‘Vraag het aan Gwendolyn’ – komt alles ook sympathiek­er en toegankeli­jker over.

Crombez stapte meteen op uit het Vlaams Parlement toen hij voorzitter werd en nu doet ook Rutten hetzelfde. Niet omdat ze tegen cumuleren is, verre van. Maar de liberale politica wil zich naar eigen zeggen volledig op haar tournee focussen. Volgens Carl Devos is het eerder een marketingv­erhaal. “Zeggen dat je opstapt om overal naar de burger te gaan luisteren, is een sterk verhaal. Maar Rutten is net zoals andere voorzitter­s al jaren nauwelijks actief in het parlement. Ze had evengoed kunnen blijven.” FARID EL MABROUK, MARLIES MADDENS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium