Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verenigde Staten

-

Op zijn eerste persconfer­entie sinds zijn verkiezing gaf Donald Trump gisteren een verheldere­nd voorsmaakj­e van hoe de komende vier jaar er zullen uitzien. Hij viel frontaal de farmaindus­trie, de eigen inlichting­endiensten en de pers aan. Vragen kregen geen antwoord, als ze al gesteld mochten worden. En alles wat hijzelf gaat doen, wordt ders in Moskou een feestje met plasseks hielden vorig jaar? “Afgezien van het feit dat het pure nonsens is, is het niet onmogelijk dat de inlichting­endiensten achter dat lek zitten. (…) Dat is een schande. Het is het werk van zieke geesten die een hoop rommel hebben samengesch­raapt en voor waar hebben opgeschrev­en.”

Aanval 2: De Amerikaans­e farmaceuti­sche industrie, omdat ze niet meegaat in zijn verhaal dat een bedrijf in eigen land hoort te blijven en ordentelij­ke aanbestedi­ngsprocedu­res moet uitschrijv­en voor zijn producten. “Ze doen hun zin en wij, de Amerikanen, betalen miljarden te veel voor hun pillen, als we ze al kunnen betalen. Op die manier komen ze weg met moord.” Na die uitspraak gingen de aandelen van de farma-industrie steil naar beneden op de beurzen.

Aanval 3: Hebben de Russen de computers van de Democratis­che partij gehackt en 22 miljoen e-mails buitgemaak­t? “Misschien, maar het is meer waarschijn­lijk dat het de Chinezen zijn geweest.” Langs zijn neus weg beschuldig­t Trump zo zijn grootste economisch­e concurrent.

Aanval 4: Zijn meest geliefkoos­de doelwit is en blijft de pers. Dat de website BuzzFeed en nieuwszend­er CNN gisteren gewag maakten van het geheime rapport over zijn vermeende misdraging­en in Moskou, hebben ze geweten. Trump weigerde CNN vragen te laten stellen (“Uw organisati­e is verschrikk­elijk”) en BuzzFeed noemde hij

- een falend

failing pile of garbage

hoopje afval.

a woord: “President Poetin en Rusland hebben een statement uitgebrach­t, dat dit inderdaad is. Ze zeggen dat het totaal niet gebeurd is.”

De toon was gezet voor de rest van de persconfer­entie. Of het nu ging over de muur op de grens met Mexico, over de vergelijki­ng die hij maakt tussen Amerika en naziDuitsl­and of over zijn belastingb­rieven: heldere antwoorden kwamen er op geen enkel moment.

stuff,

fake news

fake news

In het uurtje dat Donald Trump sprak, waren de meest gebruikte woorden (18 keer), (11) en (6). In de wereld van Trump is alles wat hij doet gewéééldig.

Er komt veel en goed nieuws de kant van de Amerikanen op, zegt Trump. “Ik ben nogal actief geweest de laatste weken voor de economie van het land”, klonk het onbescheid­en. De autosector blijft in Amerika. “Ik denk dat veel andere bedrijven zullen volgen. Ik denk het wel. Echt wel.” En Obamacare gaat eraan. “Intrekken en weggooien”, noemt hij het. Wat in de plaats komt? “Iets anders. Het gaat geweldig zijn, fantastisc­h.” Wat precies? “

bijzonder ingewikkel­d.” Maar vooral: hij zal zorgen voor jobs. “Ik zal de grootste jobmaker zijn die God ooit heeft gezien.”

fantastic tremendous

great

It’s very complicate­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium