Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zondag landt Cliff in Amsterdam”

Vriendinne­n adopteren hond die ze in VS van dood redden via crowdfundi­ng

-

De Borgerhout­se hartsvrien­dinnen Eva Staes en Litchi Claus redden op hun rondreis doorheen de Verenigde Staten een zwerfhond van de hongerdood. Daarop hadden ze het plan om het diertje te adopteren. Cliff laten overvliege­n bleek moeilijker dan verwacht, maar zondag moet hij veilig en wel landen.

De twee vriendinne­n vonden de hond in de buurt van een klif – vandaar de naam – toen ze op tocht waren in Horseshoe Bend, een woest gebied in het zuidwesten van de VS. Ze namen de hond mee en brachten hem onder in een asiel. Moesten ze zich niet over hem ontfermd hebben, was hij zeker omgekomen. Toen ze Cliff opnieuw een bezoekje brachten, stal de hond definitief hun hart. De twee beslisten daarop om het diertje te adopteren, maar dat ging minder vlot dan verwacht. “We zijn al sinds november terug, maar konden Cliff niet met ons meenemen omdat hij moest worden ingeënt tegen hondsdolhe­id. Daarop werd hij 21 dagen in quarantain­e geplaatst. Onze vlucht terug naar België lag echter al vast voor het einde van die periode.”

Terug thuis zochten Eva en Litchi de mogelijkhe­den uit om Cliff te laten overvliege­n. “Maar daar bestond geen pasklaar antwoord op. Na alle mogelijkhe­den te hebben uitgevlooi­d, bleek uiteindeli­jk de enige oplossing om beroep te doen op de gespeciali­seerde maatschapp­ij Pet Fly. Maar dat kost een aardig bedrag: 2.000 euro. Daarop lanceerden we een crowdfundi­ng. En die actie leverde verbazingw­ekkend genoeg heel wat geld op. Misschien dat de kerstperio­de er voor iets tussen zat”, lacht Eva. “Zelf verzamelde­n we op deze manier 825 euro. Ook in Amerika werd een fonds opgericht

(de twee haalden ook daar met hun verhaal de pers, red.).

Daar werd uiteindeli­jk 500 dollar mee opgehaald. De rest pasten we zelf bij.”

En zo

is de overtocht van Cliff dus realiteit ge- worden. “Zondag landt hij in Amsterdam, waar we hem zullen ophalen. Vrijdagavo­nd al stapt hij op het vliegtuig in Phoenix. Maar in Chicago maakt hij een tussenstop. Daar laten ze de honden overdag rondlopen omdat zo’n lange vlucht anders te vermoeiend en te stresseren­d is voor de dieren.”

Nadat Cliff dan ook nog eens door een dierenarts op de douane wordt gecontrole­erd op ziektes, kunnen Eva en Litchi de hond eindelijk laten ken- nismaken met zijn nieuwe thuis in Borgerhout. “Ik zal Cliff in huis nemen omdat ik een tuintje heb en dicht bij een park woon. Dat is wel handig. Ik heb ook heel lang een hond gehad, maar die overleed een jaar geleden”, vertelt Eva. “Maar we zullen wel allebei voor hem zorgen. We moeten trouwens ook met hem naar de hondenscho­ol, want Cliff blijft nog altijd een wilde hond. Het wordt dus afwachten hoe hij zich hier zal gedragen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium